Заразените с COVID-19 в България се увеличиха, "пикът ще е скоро" Снимка: © Getty Images

Заразените от COVID-19 в България вече са 187. На традиционния си брифинг в 17:00 ч. началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви 14 нови случая, но два часа по-късно стана ясно, че у нас има още двама заразени.

Единият от новопотвърдените е от Плевен, а другият е в „Пирогов” и е в доста тежко състояние. Става въпрос за 67-годишен мъж, съобщи NOVA.

В София са регистрирани още 11 случая, обяви по-рано днес ген. Мутафчийски. Има нови случаи още в Карлово, Бургас и Стара Загора.

Общо около 30 души са хоспитализирани в цялата страна. „В пика на заразата не мога да отговоря колко ще бъдат, но пикът ще бъде скоро“, обяви началникът на щаба.

Белодробната болница продължава да работи - само интензивното отделение остава под карантина, тъй като има случаи на заразени сред персонала. Болница "Софиямед" и "Токуда" ще подновят работа, с изключение на отделенията, където има заразени.

"Изпреварваме много страни, които в момента налагат като нашите мерки. Но ние ги налагаме, за да не изпуснем ситуацията. Когато се оформи щабът, нямаше нито един заразен, но усетихме опасност. Тогава 8000 медицински костюма, които имахме на разположение, бяха разпределени из болниците в страната", сподели ген. Мутафчийски.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще създаде медицински съвет, който да подпомогне Националния оперативен щаб в борбата срещу коронавируса. В него ще бъдат включени медицински експерти. Те ще помогнат на щаба с лечебни алгоритми и с обучение на персонала, каза ген. Мутафчийски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024