Заразените с COVID-19 в България се увеличиха, "пикът ще е скоро" Снимка: © Getty Images

Заразените от COVID-19 в България вече са 187. На традиционния си брифинг в 17:00 ч. началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви 14 нови случая, но два часа по-късно стана ясно, че у нас има още двама заразени.

Единият от новопотвърдените е от Плевен, а другият е в „Пирогов” и е в доста тежко състояние. Става въпрос за 67-годишен мъж, съобщи NOVA.

В София са регистрирани още 11 случая, обяви по-рано днес ген. Мутафчийски. Има нови случаи още в Карлово, Бургас и Стара Загора.

Общо около 30 души са хоспитализирани в цялата страна. „В пика на заразата не мога да отговоря колко ще бъдат, но пикът ще бъде скоро“, обяви началникът на щаба.

Белодробната болница продължава да работи - само интензивното отделение остава под карантина, тъй като има случаи на заразени сред персонала. Болница "Софиямед" и "Токуда" ще подновят работа, с изключение на отделенията, където има заразени.

"Изпреварваме много страни, които в момента налагат като нашите мерки. Но ние ги налагаме, за да не изпуснем ситуацията. Когато се оформи щабът, нямаше нито един заразен, но усетихме опасност. Тогава 8000 медицински костюма, които имахме на разположение, бяха разпределени из болниците в страната", сподели ген. Мутафчийски.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще създаде медицински съвет, който да подпомогне Националния оперативен щаб в борбата срещу коронавируса. В него ще бъдат включени медицински експерти. Те ще помогнат на щаба с лечебни алгоритми и с обучение на персонала, каза ген. Мутафчийски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022