Защо Белгия бие останалите по смъртност на глава от населението Снимка: © Getty Images

Софи Вилмес е първата жена премиер на Белгия. Само на 45 години, майка на четири деца. Минала е през всички възможни нива на властта: общински съветник, заместник-кмет, съветник на полицията, депутат, министър и после премиер.

Сега Вилмес е начело на страната рекордьор по смъртност на глава от населението. Правителството ѝ е под натиск, а общественото мнение пита - подценила ли е пандемията.

През изминалата седмици Вилмес обяви, че карантината в 11 милионна Белгия ще продължи то 3 май.

Умрелите от Covid-19 са 5000, което прави Белгия фаворит по смъртни случаи в Европа като процент от населението. Първо изпревари Италия, а след това и Испания. Повече от 70% от смъртните случаи са в домовете за възрастни хора.

От 17 март в страната има строги разпоредби за това, на кого му е позволено да излиза на улицата. Настроението обаче не е особено напрегнато - може би заради хубавото време и липсата на традиционните задръствания.

Големият брой смъртни случаи остава белгийският пъзел с коронавируса. Вълната започна в началото на март с прибирането на скиорите от Северна Италия, Тирол и Франция.

Има и обаче и други причини:

В Белгия има постоянен трафик на хора, заради европейските институции. В страната също така живеят много емигранти, а населението е разпределено доста на гъсто. Освен това Белгия има проблем с замърсяването на въздуха, подобно на други огнища на кронавируса като Мадрид, Ломбардия и Ню Йорк.

Всъщност проблемът на Белгия не е смъртността в болниците, а тази в старческите домове. Освен това страна отчита като Covid-19 и всички смъртни случаи, за които не е ясна причината.

От 289 случаи в четвъртък докладвани като корона от старческите домове, реално само 91 са със сигурност коронавирус.

Белгия подходи много консервативно в началото на заразата и не предприе тестване.

Политическото обяснение на Вилмес за високата смъртност е - “у нас има пълна прозрачност”. Белгия не крие, че включва случаите, за които има само подозрение за диагнозата.

Мнозина хвърлят вината директно върху здравната министър - Маги де Блок. Наричат я слабото звено и казват, че е прекалено самоуверена. Нейна е идеята в началото на кризата да остави отворени местата, където се продават пържени картофи, защото били “прекалено популярни”. Естествено, не трябваше да мине много време, за да се преразгледа това решение като крайно неразумно.

Друго скандал, в центъра, на който беше министърката на здравето е унищожаването на 6 милиона маски FFP3.

За тази случка се разбра в края на март. Маските били с изтекъл срок на годности, затова трябвало да премахнат, но нови не са поръчани - по финансови причини. Сещате се как звучи подобно нещо в разгара на пандемия.

Освен това се оказва, че белгийските болници са лошо оборудвани, въпреки че за разлика от Италия и Испания, в Белгия не липсват нито интензивни легла, нито аспиратори.

В домовете за стари хора в момента ситуацията е извън контрол. Миналата сряда бяха направни масови тестове в 85 дома и резултатът е, че всеки пети тест сред възрастните хора е положителен. Критиката не закъсня.

„Политиците първоначално подцениха вируса“, казва Дирк Рохтус, политолог от Католическия университет в Льовен пред "Шпигел". Една от причините за това е слабата позиция на премиера Вилмес.

След изборите през май 2019 г. партиите в Белгия не можаха да се споразумеят за коалиция, способна да излъчи на мнозинство.

Вилмес встъпи в длъжност чак през октомври като ръководител на временно правителство. Трите фракции зад нея имат само една четвърт от местата в парламента.

Вирусът промени и тази ситуация: Шест други групи застанаха зад Вилмес като ѝ гласуваха извънредни правомощия за ограничаване пандемията.

Това беше и първият път, в който главата на кабинета имаше мнозинство в парламента.

Днес белгийците плащат до голяма степен и заради политическите си проблеми. Единственият, който стои стабилно е крал Филип. Той трябваше да празнува 60-годишен юбилей и имаше намерение да го направи под формата на вечеря за 100 избрани от него белгийци. Очевидно това няма ка да се случи през май и ще се чакат по добри времена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024