Снимка: © Getty Images

Софи Вилмес е първата жена премиер на Белгия. Само на 45 години, майка на четири деца. Минала е през всички възможни нива на властта: общински съветник, заместник-кмет, съветник на полицията, депутат, министър и после премиер.

Сега Вилмес е начело на страната рекордьор по смъртност на глава от населението. Правителството ѝ е под натиск, а общественото мнение пита - подценила ли е пандемията.

През изминалата седмици Вилмес обяви, че карантината в 11 милионна Белгия ще продължи то 3 май.

Умрелите от Covid-19 са 5000, което прави Белгия фаворит по смъртни случаи в Европа като процент от населението. Първо изпревари Италия, а след това и Испания. Повече от 70% от смъртните случаи са в домовете за възрастни хора.

От 17 март в страната има строги разпоредби за това, на кого му е позволено да излиза на улицата. Настроението обаче не е особено напрегнато - може би заради хубавото време и липсата на традиционните задръствания.

Големият брой смъртни случаи остава белгийският пъзел с коронавируса. Вълната започна в началото на март с прибирането на скиорите от Северна Италия, Тирол и Франция.

Има и обаче и други причини:

В Белгия има постоянен трафик на хора, заради европейските институции. В страната също така живеят много емигранти, а населението е разпределено доста на гъсто. Освен това Белгия има проблем с замърсяването на въздуха, подобно на други огнища на кронавируса като Мадрид, Ломбардия и Ню Йорк.

Всъщност проблемът на Белгия не е смъртността в болниците, а тази в старческите домове. Освен това страна отчита като Covid-19 и всички смъртни случаи, за които не е ясна причината.

От 289 случаи в четвъртък докладвани като корона от старческите домове, реално само 91 са със сигурност коронавирус.

Белгия подходи много консервативно в началото на заразата и не предприе тестване.

Политическото обяснение на Вилмес за високата смъртност е - “у нас има пълна прозрачност”. Белгия не крие, че включва случаите, за които има само подозрение за диагнозата.

Мнозина хвърлят вината директно върху здравната министър - Маги де Блок. Наричат я слабото звено и казват, че е прекалено самоуверена. Нейна е идеята в началото на кризата да остави отворени местата, където се продават пържени картофи, защото били “прекалено популярни”. Естествено, не трябваше да мине много време, за да се преразгледа това решение като крайно неразумно.

Друго скандал, в центъра, на който беше министърката на здравето е унищожаването на 6 милиона маски FFP3.

За тази случка се разбра в края на март. Маските били с изтекъл срок на годности, затова трябвало да премахнат, но нови не са поръчани - по финансови причини. Сещате се как звучи подобно нещо в разгара на пандемия.

Освен това се оказва, че белгийските болници са лошо оборудвани, въпреки че за разлика от Италия и Испания, в Белгия не липсват нито интензивни легла, нито аспиратори.

В домовете за стари хора в момента ситуацията е извън контрол. Миналата сряда бяха направни масови тестове в 85 дома и резултатът е, че всеки пети тест сред възрастните хора е положителен. Критиката не закъсня.

„Политиците първоначално подцениха вируса“, казва Дирк Рохтус, политолог от Католическия университет в Льовен пред "Шпигел". Една от причините за това е слабата позиция на премиера Вилмес.

След изборите през май 2019 г. партиите в Белгия не можаха да се споразумеят за коалиция, способна да излъчи на мнозинство.

Вилмес встъпи в длъжност чак през октомври като ръководител на временно правителство. Трите фракции зад нея имат само една четвърт от местата в парламента.

Вирусът промени и тази ситуация: Шест други групи застанаха зад Вилмес като ѝ гласуваха извънредни правомощия за ограничаване пандемията.

Това беше и първият път, в който главата на кабинета имаше мнозинство в парламента.

Днес белгийците плащат до голяма степен и заради политическите си проблеми. Единственият, който стои стабилно е крал Филип. Той трябваше да празнува 60-годишен юбилей и имаше намерение да го направи под формата на вечеря за 100 избрани от него белгийци. Очевидно това няма ка да се случи през май и ще се чакат по добри времена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин