Деймиън Хърст сам гори картините си. Защо "точките" му излитат през комина? Снимка: © Джеф Спайсър Getty

11 октомври 2022 г, Лондон. Над галерия на художника Деймиън Хърст се издига масивен облак от пушек. Причината - самият той изгаря 1000 от характерните за стила му картини с точки. Още хиляди творби, които биха могли да бъдат оценени на милиони, предстои да се превърнат в пепел до края на месеца.

Целият втори етаж на двуетажната галерия Newport Street Gallery е наситен с мирис на изгоряло, докато журналисти и снимачни екипи са борят за добра позиция, за да наблюдават как 57-годишният Хърст слага картина след картина в камината, разказва CNN. А с акта артистът продължава дискусията за това каква всъщност е стойността на изкуството и кои са силите, които го управляват.

Събитието, предавано на живо екрани във фоайето на галерията и в Instagram, е част от проекта на Хърст "The Currency“, който започна преди шест години със създаването на 10 000 уникални картини на точки. Вместо да продава произведенията, британският художник ги съхранява в трезор и предлага на колекционерите шанса да купят едно от тях под формата на NFT.

Художникът дава избор на купувачите: да изтъргуват своя цифров токен за физическата картина или да оставят произведението на изкуството да изгори. Собствениците на 4851 от тях са избрали второто.

Така ритуалът по горенето започва във вторник - ден преди старта на панаира на изкуството Frieze London. Галерията на Хърст прилича на работилницата на Дядо Коледа, описва CNN - с дълга централна работна маса, асистентите в галерията са облечени в оранжеви гащеризони, а художникът - в сребърни работнически панталони.

Newport Street Gallery - Деймиън Хърст и работници горят картини

Въпреки мрачното усещане, че се гори изкуство, художникът е весел, докато унищожава работата си - усмихва се, прави физиономии и разговаря с журналистите, натъпкани в отредения им ъгъл.

Макар Деймиън Хърст да е отказал предварителни интервюта, той с радост отговаря на въпроси зад бариерата. „Тук няма залози.“ - казва той, когато го питат за стойността на NFT над физическите произведения - „Има само изкуство“.

В Instagram, ден преди "точките" да започнат да излизат през комина, британецът разясни по темата с цената: „Много хора си мислят, че изгарям изкуство за милиони долари, но не го правя. Стойността на дигиталното или физическото изкуство, която е трудна да се дефинира, няма да бъде загубена. Тя ще бъде прехвърлена в NFT веднага щом (картините) бъдат изгорени.“

История на картините с точки

Картините с точки са произведени през 2016 г. Всички оригинали са подписани, номерирани и с уникални заглавия. Имената са създадени от компютри, ползващи някои от любимите текстове на песни на британеца, което води до заглавия като „Never going up“ и „Since making love in love“.) Няма две идентични произведения и няма две точки с еднакъв цвят в една картина.

Всяко от произведенията се свързва с NFT - цифров токен, поддържан от блокчейн, който може да се купува и продава. През лятото на 2021 г. на успешните кандидат-купувачи са разпределени произволни токени на стойност 2000 долара всеки.

С ясното знание за задаващия се ултиматум на Хърст, собствениците търгуват своите NFT на вторичния пазар. Един от тези NFT сменя собственика си на цена над 176 000 долара, според данни на Heni (дигиталният пазар, който е домакин на първоначалната продажба). Средната продажна цена е значително по-ниска - 20 742 долара - макар и 10 пъти повече над първоначалната.

След една година дигитална търговия, през юли 2022 г. малко над половината собственици поискват физическия вариант на произведенията, които притежават под формата на токени. На повечето от общо 5 149 колекционери, предпочели да притежават рисуваните от ръката на Хърст произведения вместо цифровия им еквивалент, картините вече са изпратени.

Останалите горят - точно както предвижда проектът The Currency. Процесът по унищожението им в пламъци ще продължи до края на октомври.

Част от първите "жертви" в камината на лондонската галерия всъщност са собственот на самия художник - той задържа 1 000 от 10-те хиляди творби за себе си. Крайният срок за решение каква ще е съдбата им изтече през юли. Тогава Хърст написа в Twitter, че от решението какво да прави със своята част от произведенията му се е завило свят.

Деймиън Хърст гори картина на точки

Физическата или цифровата версия на "точките" ще струва повече? „Нямам представа какво крие бъдещето, дали NFT или физическите произведения ще бъдат по-ценни или по-безценни“, споделя Хърст по темата, стояща в основата на проекта му: "Но това е изкуство! Забавната част от пътуването и може би смисълът на целия проект."

Да си играеш с огъня

Деймиън Хърст и Трейси Емин заемат ключово място в Движението на младите британски художници, появило се в Лондон през 80-те години на миналия век. Хърст е популярен с характерните си произведения с точки повече от три десетилетия. Цветните кръгове се различават по плътност, нюанс и семплост, което ги прави едновременто неповторими и почти неразличими една от друга.

Деймиън Хърст, диамантен череп

Творбите на художника често повдигат въпроси за парите в света на изкуството. Една от най-известните му работи е платинена отливка на човешки череп, покрита с повече от 8 600 диаманта. Изработката на "For the Love of God", както е начерено произведението, струва над 12 млн. паунда, а през 2007 г. е обявена продажна цена от 50 милиона паунда (около 100 милиона долара по тогавашния валутен курс). Това е най-скъпо оцененото произведение на изкуството на жив артист в историята. Но през 2022 г. Хърст признава, че все още е съсобственик на диамантения череп и той се съхранява в Лондон.

Деймиън Хърст обаче далеч не е единственият, играещ си с огъня, в NFT пространството. През март 2021 г. блокчейн фирма, наречена Injective Protocol, закупи произведение на графити художника Banksy за 95 000 долара. Собствениците го палят, записват акта като видеоклип и продават NFT от видеото за четири пъти повече.

Междувременно миналия месец колекционерът на изкуство и крипто бизнесмен от Маями Мартин Мобарак пусна видео, в което твърди, че ще изгори произведение на Фрида Кало от 1944 г., за да пусне свои собствени цифрови токени на тема Кало. Националният институт за изящни изкуства и литература в Мексико оттогава започна разследване, тъй като унищожаването на творба на Фрида Кало е криминално престъпление в страната.

Деймиън Хърст каза, че изгарянето на неговото изкуство е имало за цел не само да сложи под съмнение стойността на NFT, но и да изследва идеята, че пазарната стойност, подобно на самите пари, е подкрепена от доверие. Във видеоклип, представящ проекта от миналата година, той го описва като „експеримент във вярата“.

„Цялото нещо е произведението на изкуството“, обяснява той тогава. „То е почти като поведението на всички човешки същества, които участват... просто ще има свой собствен живот.

Силно се надяваме това движение да излезе бързо от мода и изкуството да намери друга форма на изразяване, която не създава огромен въглероден отпечатък с пряко въздействие върху климата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024