Германската група KaDeWe – собственик на един от най-известните луксозни търговски центрове и забележителност в Берлин - обяви несъстоятелност.

Основанието за задействането на съдебната процедура са "прекомерно високите наеми" за имотите на универсалните магазини.

Разходите за локациите на трите обекта на групата в Берлин, Мюнхен и Хамбург са се увеличили с почти 37% спрямо 2018/2019 г., с тенденция да продължават да се качват.

Затова компанията е била принудена да подаде иска в съда, за да се опита да защити бизнеса си. Процедурата би трябвало да позволи на KaDeWe Group да прекрати договорите за наем, които повече не може да обслужва.

Независимо от процеса: Групата твърди, че основната ѝ търговска дейност се развива "отлично", с рекорден ръст на продажбите.

Разходите за наемите, заради които групата губи между 13 и 20% от събрания оборот на магазините, обаче правят "практически невъзможно" тя да работи с устойчива печалба.

Търговските центрове на KaDeWe ще останат отворени занапред.

Всички служители, които са осигурени през колективни трудови договори, засега ще продължават да получават възнагражденията си през схема на Федералната агенция по труда.

KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) e създаден още през 1907 г. и е истинска емблема на германската столица. Той се намира на Витенбергплац в търговския център на Берлин и една от големите дестинации за туристи. Групата управлява и магазините Оберполингер в Мюнхен и Алтерхаус в Хамбург.

Това е вторият голям играч на пазара в Германия, който задейства процедура по несъстоятелност. В началото на януари веригата от молове Galeria Karstadt Kaufhof, която управлява 92 обекта и осигурява работа на над 15 000 души, подаде документи пред съда в Есен.

Причината за затрудненията в KaDeWe и Galeria e една и съща - крахът на групата за недвижими имоти Signa, управлявана от австрийския предприемач Рене Бенко.

Signa e съсобственик както в германските търговски вериги, така и в Selfridges в Лондон и в Chrysler Building в Ню Йорк.

За няколко години Бенко успява да превърне компанията си в гигант на пазара на луксозни имоти в Европа, като портфолиото им се оценява на повече от 27 млрд. евро.

Financial Times го цитира да казва, че "само папата и британската монархия имат по-добри сгради от неговите".

Бизнесът му зависи от достъп до евтини кредити, като FT твърдят, че най-малко 120 банки са отпускали заеми на отделни юридически лица от конгломерата Signa.

Сред кредиторите му има и европейски магнати, застрахователни компании и инвестиционни фондове за управление на парите на големи предприемачески фамилии.

Кризата на пазара на имоти заради Covid-пандемията през 2020 г. постави целия сектор в сложна ситуация.

Докато конкурентите на Signa преструктурираха бизнеса си, за да спрат загубите, групата на Бенко продължава да инвестира в нови проекти със заеми. Signa e частно контролирана компания и не подлежи на същите правила за прозрачност на финансовото състояние, както публично търгуваните дружества.

Bloomberg оценява на 10,8 млрд. евро заемите на Signa Prime към 2022 г. - компанията в конгломерата, която управлява луксозните обекти.

Все по-големите разходи за строителство и повишените лихвени проценти през 2023 г. най-накрая принуждават компанията да спре някои от основните си строителни обекти, а фалитите започват.

Signa държи 49,9% от акциите на KaDeWe Group, а тайландската Central Group - останалите 50,15%.

Групата обаче плаща наем на Signa, a Central Group твърди, че не е успяла да предоговори условията по договора. Продажбите на KaDeWe през 2022/2023 г. са почти 24% по-високи от периода преди Covid, но ръстът на наемите е много по-голям.

Изглежда, че производството по несъстоятелност може би е опит на Central Group да получи контрол над всички акции на KaDeWe Group и на имотите.

Казусът провокира и политически реакции.

Управляващият кмет на Берлин Кай Вегнер обеща Сенатът да работи, за да гарантира запазването на възможно най-много работни места в универсалния магазин.

"KaDeWe е открит в Берлин преди 117 години и е истинска берлинска институция. Поемаме ангажимент да гарантираме, че ще бъде намерено решение за най-известния универсален магазин в Берлин и че ще бъдат запазени възможно най-много работни места. Несъстоятелността обаче винаги може да предложи и възможност за по-нататъшно развитие на местата, където се намират универсалните магазини", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024