Сътрудничеството между Русия и Иран "може малко да се забави" Снимка: © Getty Images

Малко преди началото на войната на Русия в Украйна Москва и Техеран се договарят за стратегическо партньорство, което да отговаря на новата политическа реалност в света.

Две години по-късно - в началото на 2024 г. - руското външно министерство вече съобщава, че договорът между Русия и Иран е "във висока степен на готовност" и след уточняването на някои детайли предстои да бъде подписан.

Няколко месеца по-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщава, че "работата по споразумението може малко да се забави."

"Ако разглеждаме ситуацията в нейната цялост, работата продължава. Но, разбира се, докато в Иран тече подготовка за президентски избори, графикът малко се променя," казва Песков.

По думите му предстоящият вот "по правило може да доведе до кадрови промени", но Москва ще продължи да работи по укрепване на отношенията си с Техеран.

"Кадровите промени" се отнасят до избора нов президент на Иран след внезапната смърт на Ебрахим Раиси в самолетна катастрофа през май.

Вотът ще се проведе на 28 юни, а до избирането на нов държавен глава вицепрезидентът Мохамед Мохбер изпълнява функциите.

Новият временен президент на Иран се смята за близък до върховния лидер Али Хаменей.

Ирански анализатори твърдят, че е вероятно духовенството и Хаменей искат наследник на Раиси, който прилича на него - ултраконсервативен духовник, който изпитва дълбоко недоверие към САЩ и Израел.

В момента отношенията между Русия и Иран се базират на договор за сътрудничество, подписан през март 2001 г. Той влиза в сила година по-късно и автоматично се подновява на всеки пет години.

Две десетилетия по-късно обаче и двете страни решават, че той вече "не отговаря на новата геополитическа реалност" и се пристъпва към изработването на нов документ.

Реалната работа по него започва през септември 2022 г., няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна, когато Владимир Путин се среща в Техеран с Ебрахим Раиси.

Според "Комерсант" все по-тясното сътрудничество на двете държави през последните години идва от факта, че попадат под международни санкции: Иран заради ядрената си програма, а Русия - заради войната ѝ в Украйна.

И двете държави не крият, че смятат външната политика на САЩ за заплаха за "по-справедлив световен ред".

Обединява ги обаче и друго - преди смъртта на Раиси в замяна на съюза си с Иран Москва получава от Техеран дронове за войната с Украйна, заобикаляне на санкциите, споразумения за нефт и газ и достъп до пристанища, в които не се конфискуват руски товари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024