Президентът на Иран Ебрахим Раиси е загинал при падането на хеликоптер в отдалечен район на страната. Новината е потвърдена от официалните информационни агенции на страната малко след като останките бяха намерени от издирвателна мисия, продължила цяла нощ.

Спасителите са успели да достигнат до мястото на катастрофата, но не са открили оцелели хора.

Заедно с Раиси са пътували още 8 души, включително министъра на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан.

Държавните информационни агенции на Иран публикуват снимки, от които се вижда опашката на хеликоптера до изгорелите останки от кабината му.

Ръководителият на Иранския Червен полумесец Пир-Хосеин Коливанд също потвърждава, че не са открити живи хора сред пътниците в катастрофиралия вертолет.

Издирването на останките продължи няколко часа заради трудния терен, нощта и проливния дъжд.

Участниците в спасителната операция съобщават, че кабината на хеликоптера е напълно изгоряла. Пристигането им на мястото на инцидента е станало 12 часа след последния контакт с екипажа.

Хеликоптерът на президента Раиси изчезна от радарите в неделя, при връщане от посещение в съседен Азербайджан.

В търсенето на мястото на катастрофата се включи и екип на турските Военновъздушни сили с дрон, снабден с апарати за нощно виждане. Той е открил следи от вероятен взрив в горист район в северозападната част на страната и е предал координатите на иранските служби.

CNN цитира военния анализатор Седрик Лейтън, според когото инцидентът може да е причинен от липсата на редовна поддръжка на машината, с която са летели иранските политици.

Той смята, че е използван хеликоптер Bell 212, произведен още в края на 60-те години и придобит от Техеран преди ислямистката революция.

Заради западните санкции срещу Иран е възможно да е имало недостиг на резервни части. Влошеното време в Северозападен Иран също е допринесло за опасността по време на полета.

Кой ще поеме президентството в Иран след смъртта на Раиси?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024