Зам.-директорът на СДВР Антон Златанов публикува своята версия за сблъсъците между протестиращи и полиция в нощта на 2 септември, като отхвърли критиките срещу действията на силите за сигурност. 

Златанов е бивш ръководител на групите за охрана на масови събития, като в миналото е бил и шеф на групата "Хулиганство, екстремизъм и спортни мероприятия" в СДВР. Според първите данни на полицията, част от задържаните за агресия в нощта на протеста са представители на футболни агитки. 

"Дайте да бъдем честни - не само хулиганите блъскаха, удряха и хвърляха. По агресията се подведоха и много обикновено изглеждащи хора", казва Златанов в публикация в профила си във Facebook. 

Той сам си задава въпроса защо полицията е изчакала "цялата тази канонада от бомби", продължила близо един час. 

"А дали не е, защото искаше да даде време на наистина мирно протестиращите да се изтеглят? Повече от 30 минути от високоговорящото устройство течаха призиви хората да се разпръснат. Тези призиви бяха освирквани", казва той. 

При последвалото разчистване на площада и улиците около президентството бяха арестувани 126 души, включително журналисти и фоторепортери с прескарти. Още през деня напрежението беше повишено, след като униформените започнаха да използват лютив спрей срещу множеството около сградата на Партийния дом. 

Златанов твърди, че прояви на "брутално насилие" от страна на полицията не  е имало - въпреки това сам се връща към побоя срещу протестиращи в първите дни на протестите при Ларгото и обяснява случилото се с това, че "някои прегоряха". Твърди още, че виновните за побоя "си понесоха последствията". Ръководството на СДВР съобщи само, че са наложени дисциплинарни наказания на четирима служители, които са превишили правомощията си, без да се дава повече публична информация.

Антон Златанов дава положителна оценка на действията на полицията в нощта на 2 септември, защото "няма тежко пострадали". Въпреки това той се обръща с призив към "приятелите журналисти", да се съберат "поне три експертни мнения на чуждестранни и безпристрастни специалисти, които да оценят полицейските действия". 

"Но моля ви, нека са чужденци, да видим и тяхната истина! Може пък да се окаже, че начинът, по който се справи българската полиция с тази ситуация, е наистина "почти" перфектен", пише той, като казва, че "при масови безредици безболезнен изход няма" и че трудно може да се отстрани група от "700-800 или повече агресори от многохилядно множество", защото "това не е чиния с ориз, от която с пинсета да махнеш черните зърна". 

Златанов завършва коментара си с обръщние към полицаите от охранителните части на СДВР с думите "Колеги, вие сте положителните герои на отминалия грозен и срамен ден. Много други трябва да се срамуват. А ние сме част от народа". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните