"Демократична България" първа обяви кои ще бъдат 27-те членове на парламентарната й група в 45 Народно събрание, но липсата на едно знаково име направи впечатление на симпатизантите на коалицията. 

Дипломатът Стефан Тафров не е успял да получи мандат в първия състав на групата, в която влизат хора като пулмологът Александър Симидчиев, икономистите Мартин Димитров и Георги Ганев, експертът по отбрана Велизар Шаламанов и др. 

Бившият български посланик в ООН беше номиниран като депутат от две листи на ДБ - 13 МИР Пазарджик (водач) и 24 МИР София (поставен на 4-та позиция). 

Разпределението на мандатите от ЦИК на национално ниво показва, че "Демократична България" не е успяла да спечели място от Пазарджишкия избирателен район. Деветте мандата там са поделени между ГЕРБ-СДС (3), БСП, ДПС и "Има такъв народ" (по два за всяка листа).

Стефан Тафров беше поставен на избираемо място в столичния 24 МИР, но именно там листата на ДБ беше разместена заради силните преференции в полза на Иво Мирчев и Мартин Димитров. Двамата получиха достатъчно лични гласове, за да могат да минат на второ и трето място след водача на листата Владислав Панев. 

"Демократична България" беше първа политическа сила в 24-ти район и спечели четири мандата за своите кандидати - съответно Владислав Панев, Ивайло Мирчев, Мартин Димитров и прередената от второто място Цецка Бачкова. 

Иво Мирчев беше и водач на листата на ДБ във 2 МИР Бургас, където коалицията печели един мандат - т.е. имаше възможност да избира между двата района. В случая Мирчев е предпочел да освободи мястото си от бургаската листа за Димитър Найденов - местен общински съветник, който участваше в акцията на 7 юли в Росенец. 

Найденов е и един от хората, които водят съдебната битка за уреждането на законовия статут на държавните и общинските имоти, които в продължение на години са прибавяни към т.нар. летен сарай на Ахмед Доган. 

Стефан Тафров все пак остава първа резерва в листата на 24 избирателен район на "Демократична България". Ако някой от останалите четирима депутати в този МИР се откаже от мястото си или заеме друга позиция, която би наложила временно прекъсване на мандата, Тафров ще има възможност да влезе в състава на 45 Народно събрание на негово място. 

Стефан Тафров е зам.-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, бивш посланик на България в Италия, Великобритания и Франция и два пъти в ООН. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.