Защо терминът “следконцертна депресия” доби популярност? Снимка: © Getty

“Следконцертна депресия” е понятието, с което много хора описват усещането си в дните след посещението на голямо музикално събитие. Става дума за концерт, който са чакали в продължение на месеци, а след това още толкова са преживявали емоционално.

Понятието доби популярност през настоящата година след началото на турнетата на известни изпълнители като Тейлър Суифт и Бионсе . Въпреки че не е медицинска диагноза, следконцертната депресия може да доведе до появата на по-дългосрочни симптоми на клиничната депресия, обясняват от Medical News Today.

Защо терминът “следконцертна депресия” доби популярност?

Как възниква следконцертната депресия?

По време на концерт в мозъка ни се отделя повече от хормоните ендорфин и допамин, които свързваме с удоволствието и вълнението, когато извършваме нещо приятно.

След подобно събитие обаче може да се забележи по-рязък спад в нивото на въпросните хормони. Това от своя страна води до чувството на потиснатост в много хора, като някои дори губят спомени от вечерта.

На сутринта след концерта е възможно да се почувстваме така, сякаш никога отново няма да преживеем нещо толкова вълнуващо. За щастие тези мисли обикновено си отиват до няколко дни. В случай, че останат за повече от 2 седмици обаче, заедно с други симптоми на депресия, това вече може да се разгледа като по-сериозно състояние.

Само след музикални концерти ли се случва?

Специалистите свързват термина не само с музикалните концерти, но и с всяко преживяване, в което вълнението е на необичайно високо ниво и способно да доминира над останалите ни емоции.

Това може да се стане и при много спортисти, които са прекарали месеци, ако не и години в подготовка за състезания. За някои от тези хора най-трудният период настъпва, когато това голямо и очаквано събитие приключи. В този момент мозъкът се опитва да търси допамина, който е получавал по-рано, но неговият източник вече го няма. Това съответно води до усещането на тъга, подчертават от изданието USA Today.

Как да се справим със следконцертната депресия?

Подготовката, с която някои хора се ангажират за концертите може да продължи с месеци. Това още повече засилва вълнението им, както може да предположите.

Прическа, грим, облекло, транспорт, място за отсядане - всички тези неща изискват предварително планиране, което нажежава чакането. Да не говорим и за средствата, които се наливат в тези преживявания.

Феновете на Тейлър Суифт в САЩ плащат средно 1300 долара, за да я видят на живо, сочи проучване на Business Insider. В нелицензираните сайтове за продажба някои билети достигат дори до 11 хиляди долара. След като някой е вложил толкова в едно преживяване, как да не се почувства празен след края му?

Позитивната част е, че колкото повече се информираме за възможните негативни ефекти след подобни мащабни събития, толкова по-вероятно е да успеем да се справим с тях.

По-честото посещение на вълнуващи за нас мероприятия е един от начините да предотвратим симптомите на следконцертна депресия. По този начин няма да идеализираме толкова само деня, в който ще видим любимия си изпълнител на живо, запълвайки времето си с други занимания, които също носят удоволствие.

Може и да не са толкова силни като концертите, но ни показват, че има и други начини да се срещаме с нови хора и да се забавляваме.

Ако прекарваме голяма част от живота си в очакване да се случи нещо голямо, много често пропускаме настоящите моменти, без да подозираме, че те също могат да са толкова ценни.

Разходките сред природата и срещите с приятели също носят позитивни емоции или поне могат да ни презаредят по някакъв начин.

Затова мнозина специалисти установяват, че изолацията и търсенето на утеха в социалните мрежи не помагат за задоволяване на нуждата от социален контакт. Според тях е важно да си припомним нещата, които са ни носили удоволствие преди голямото събитие и така постепенно да се върнем към предишния ритъм в живота си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024