Защо терминът “следконцертна депресия” доби популярност? Снимка: © Getty

“Следконцертна депресия” е понятието, с което много хора описват усещането си в дните след посещението на голямо музикално събитие. Става дума за концерт, който са чакали в продължение на месеци, а след това още толкова са преживявали емоционално.

Понятието доби популярност през настоящата година след началото на турнетата на известни изпълнители като Тейлър Суифт и Бионсе . Въпреки че не е медицинска диагноза, следконцертната депресия може да доведе до появата на по-дългосрочни симптоми на клиничната депресия, обясняват от Medical News Today.

Защо терминът “следконцертна депресия” доби популярност?

Как възниква следконцертната депресия?

По време на концерт в мозъка ни се отделя повече от хормоните ендорфин и допамин, които свързваме с удоволствието и вълнението, когато извършваме нещо приятно.

След подобно събитие обаче може да се забележи по-рязък спад в нивото на въпросните хормони. Това от своя страна води до чувството на потиснатост в много хора, като някои дори губят спомени от вечерта.

На сутринта след концерта е възможно да се почувстваме така, сякаш никога отново няма да преживеем нещо толкова вълнуващо. За щастие тези мисли обикновено си отиват до няколко дни. В случай, че останат за повече от 2 седмици обаче, заедно с други симптоми на депресия, това вече може да се разгледа като по-сериозно състояние.

Само след музикални концерти ли се случва?

Специалистите свързват термина не само с музикалните концерти, но и с всяко преживяване, в което вълнението е на необичайно високо ниво и способно да доминира над останалите ни емоции.

Това може да се стане и при много спортисти, които са прекарали месеци, ако не и години в подготовка за състезания. За някои от тези хора най-трудният период настъпва, когато това голямо и очаквано събитие приключи. В този момент мозъкът се опитва да търси допамина, който е получавал по-рано, но неговият източник вече го няма. Това съответно води до усещането на тъга, подчертават от изданието USA Today.

Как да се справим със следконцертната депресия?

Подготовката, с която някои хора се ангажират за концертите може да продължи с месеци. Това още повече засилва вълнението им, както може да предположите.

Прическа, грим, облекло, транспорт, място за отсядане - всички тези неща изискват предварително планиране, което нажежава чакането. Да не говорим и за средствата, които се наливат в тези преживявания.

Феновете на Тейлър Суифт в САЩ плащат средно 1300 долара, за да я видят на живо, сочи проучване на Business Insider. В нелицензираните сайтове за продажба някои билети достигат дори до 11 хиляди долара. След като някой е вложил толкова в едно преживяване, как да не се почувства празен след края му?

Позитивната част е, че колкото повече се информираме за възможните негативни ефекти след подобни мащабни събития, толкова по-вероятно е да успеем да се справим с тях.

По-честото посещение на вълнуващи за нас мероприятия е един от начините да предотвратим симптомите на следконцертна депресия. По този начин няма да идеализираме толкова само деня, в който ще видим любимия си изпълнител на живо, запълвайки времето си с други занимания, които също носят удоволствие.

Може и да не са толкова силни като концертите, но ни показват, че има и други начини да се срещаме с нови хора и да се забавляваме.

Ако прекарваме голяма част от живота си в очакване да се случи нещо голямо, много често пропускаме настоящите моменти, без да подозираме, че те също могат да са толкова ценни.

Разходките сред природата и срещите с приятели също носят позитивни емоции или поне могат да ни презаредят по някакъв начин.

Затова мнозина специалисти установяват, че изолацията и търсенето на утеха в социалните мрежи не помагат за задоволяване на нуждата от социален контакт. Според тях е важно да си припомним нещата, които са ни носили удоволствие преди голямото събитие и така постепенно да се върнем към предишния ритъм в живота си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023