Защо тръбата е цяла? Партньорите Стефан Янев и Стефан Софиянски се "разминаха в превода" Снимка: © Canva

"Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?" - помните ли тези дълбоки въпроси, зададени от профила във Фейсбук на бившия служебен премиер Стефан Янев, с които последният хвърли своите и чуждите избиратели в размисъл какво ли иска да каже авторът?

В неделя фразите оживяваха отново - този път в национален ефир. Водещите на неделната публицистика по бТВ и Нова телевизия се опитаха да разкрият загадката на посланието.

Светослав Иванов от бТВ беше пръв по време и черпеше информация от извора - в студиото му в "120 минути" бе лично Стефан Янев. Лора Крумова беше поканила в предаването си "На фокус" по Нова тв новия коалиционен партньор на Яневата партия - Стефан Софиянски. Двамата политици обаче се разминаха драматично в "превода". А с оглед на хронологията на събитията развоят им е силно озадачаващ.

Първи обяснение "Защо тръбата е цяла" потърси Иванов:

"Какъв смисъл вложихте във въпросите, които зададохте на вашите последователи във Фейсбук преди няколко дни, коя тръба визирате?", обърна се съм автора на мистериозните въпроси журналистът.

Лидерът на младата партия "Български възход" веднага уточни, че е визирал "тръбата, която минава през България и транзитира газ". На уточняващ въпрос потвърди, че това е "Балкански поток", по който транзитно тече газ от "Газпром" за Сърбия, Унгария и други страни от Централна Европа.

"Тук въпросът има два ракурса - единият е общоевропейски план, защото европейските лидери за 6 месеца не намериха начин да търсят солидарно решение за гарантиране на доставките и за гарантиране на поносими цели. В чисто вътрешен план в българския парламент се появи една коалиция, да кажем "антиГазпром", която имаше поне 140 депутати, която не направи нищо, за да спре, примерно, транзита на този газ. Това е смисълът."

Иванов се опита да доизясни дали новото обяснение на Янев значи, че например България е можела да "намери техническа причина" (по примера на обяснението на "Газпром" са спирането на доставките по "Северен поток" 1 - б.р.) да спре транзита, но Янев му отвърна, че не може да дава решения, повтаряйки, че вместо да се вземат мерки за гарантиране на доставки и диверсификация, започнало да се говори "какъв лош доставчик е "Газпром".

Който разбрал смисъла - разбрал.

В неделя знаменитите фрази отново оживяваха в националния ефир, след като водещите от бТВ и Нова телевизия се опитаха да разкрият загадката. Авторът им и неговият нов коалиционен партньор Стефан Софиянски обаче се разминаха във версиите си за неясната публикация. "Защо тръбата е цяла": русофилското хайку на Стефан Янев

Интервюто на Стефан Янев продължи по други теми, а минути по-късно ефира на Нова телевизия завладя коалиционният партньор на "Български възход" Стефан Софиянски. Тук дойде и изненадата.

"Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?", попита водещата Лора Крумова.

Софиянски първоначално обясни, че не разбира въпроса на журналистката. Тя уточни, че има предвид странните въпроси, заданени от Яневия фейсбук профил преди дни.

"О, не. Доколкото разбрах това е съвсем така друга тема и не го е казал той. Няма значение, не мога да коментирам нещо, което не съм го чул", отвърна й Софиянски.

После уточни: "Да, консултирахме се, смята се, че това е, как да го наречем, "хакерска атака или нещо такова"... "Ами не мога да коментирам нещо, което не съм чел. Казах ви, че не го разбирам като въпрос. Помислете си колко е нелогично, за да го каже сериозен човек като Стефан Янев, все пак той беше два мандата служебен премиер", допълни още Софиянски.

Крумова обаче продължи с втората част от прословутия пост на Янев: "Колко месеца са нужни умно-красивите, хората със сърце във Вашингтон и в „състояние на война“ с Русия, да спрат газа?", която, по думите й, сякаш вече повече се разбира. И предположи, че и зрителите не са имали представа, че автор може да е някой хакер.

"Е, вече имат", заключи Софиянски и призова да се премине към "по-сериозните теми" в разговора.

Така зрителите на едната телевизия може и да са разбрали нещо от новите обяснения на Стефан Янев по темата за целостта на тръбата и потоците от газ, но със сигурност не са останали с впечатлението, че авторът на въпросите е някой друг. Зрителите на другата телевизия обаче вероятно си мислят, че не Янев, а неизвестен хакер стои зад мистерията.

Който е станал свидетел и на двете интервюта, със сигурност се е замислил дали коалиционните партньори Стефан Янев и Стефан Софиянски "се консултират" - поне по животрептящите фейсбук въпроси.

Иначе бившият кмет на София смята, че има много общо с бившия служебен премиер като освен еднакви първи имена, двамата споделят и еднакви ценности. А и според Софиянски Янев "не е ляв", обединява ги "консерватизъм".

Може и да е така, но изглежда не са на едно мнение около това "защо тръбата е цяла".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024