Защо жената, която управлява Централната банка на Турция, живее с родителите си Снимка: © Getty Images

Тя е на 44 години, с докторска степен по финанси от университета в Принстън и специализации в Харвард и Станфорд. Кариерата ѝ е преминала от инвестиционни банки като Goldman Sachs през бижутерийната компания Tiffany & Co.

Днес тя е управител на Централната банка на Турция в разгара на един от най-сложните периоди за икономиката на държавата.

Но Хафизе Гайе Еркан твърди, че засега не може си позволи да живее под наем в Истанбул - и вместо това се е настанила в дома на родителите си заедно със своето собствено семейство.

"Как може Истанбул да е по-скъп от Манхатън?", пита тя в интервю за "Хюриет". "Ние не можем да си намерим място в Истанбул. Извънредно скъпо е. Преместихме се у майка ми".

Еркан е омъжена за свой бивш съученик, който също работи във финансовата индустрия - двамата имат едно дете.

Изказването ѝ не е случайно - то е признание за сериозните проблеми в пазара на недвижими имоти в Турция, а не оплакване от липса на средства от страна на жената, която заема една от най-важните длъжности в държавата. Основната ѝ заплата е над 5500 долара, или 14 пъти повече от минималната работна заплата за страната.

Индексът на жилищните цени на МВФ за Турция показва рязко повишаване в последните години, което се отличава от други държави.

Според турския институт BETAM - средната цена на наемите в Турция е нараснала със 117% за една година.

Регионите на Анкара, Измир и Истанбул са сред най-засегнатите от увеличението.

В някои от областите на Турция, които бяха поразени от катастрофалните земетресения през февруари, наемите са поскъпнали дори още по-рязко заради огромната разруха на жилищните сгради.

Хафизе Гайе Еркан смята, че рязкото поскъпване на наемите се дължи на недостиг при предлагането и особено на липсата на социални жилища.

А подобно на актуалния български дебат - и тя прехвърля част от вината върху хората, които трупат имоти с инвестиционна цел.

"Не може един човек да притежава 10 къщи. Десет души би трябвало да притежават една къща", казва тя.

Оплакването ѝ от високите цени на имотите в Истанбул се сблъска с иронични коментари в социалните мрежи: "Ние сме петчленно семейство с три деца. Търсим си още петима души, за да си купим къща. Предпочитаме семейни хора", пише потребител в X/Twitter.

Големият проблем в Турция е високата инфлация, която доведе до повишение на разходите за строителство и сериозно намаление на покупателната способност на населението - всичко това беше резултат от политиката на Реджеп Тайип Ердоган в последните 4 години.

Назначението на Хафизе Гайе Еркан в Централната банка беше първият сигнал от Ердоган, че е готов да се върне към по-строга фискална политика.

От началото на мандата ѝ досега Еркан увеличи основния лихвен процент от 8,5% до 40%, което е рекордно ниво за последните 20 години, за да усмири инфлацията.

В 35% от кварталите на София има имотен балон

Въпреки сигналите на банките, БНБ не вижда проблем нито с лихвите, нито с имотите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024