Подуправителят на управление "Банково" в БНБ Петър Чобанов изрази силни резерви по отношение на анализа на "УниКредит Булбанк" за надценения пазар на недвижими имоти особено в София и предупрежденията за надуване на балон, сравним със ситуацията от кризисната 2008.

Чобанов обяви, че българският банков сектор се наблюдава на европейско ниво, а цените на недвижимите имоти са един от основните показатели.

"Ако имаше подобен балон, досега това нямаше да остане извън вниманието на всички наши колеги в ЕС. Не е останало извън вниманието на БНБ, защото сме задължили банките да поддържат най-високото ниво на буфери, или допълнителен капитал, за да се предпазват включително от подбни рискове. Ние сме действали проактивно, няма нужда да бием камбаната по такъв начин и да отблъскваме хората от пазара на имоти", каза той в интервю за Нова ТВ в неделя, няколко дни след публикувания анализ на "Уникредит".

В понеделник икономистът Георги Ангелов също публикува статистика, според която ипотечните кредити са нараснали с 19,2% на годишна основа, което той описва като "червена лампа за регулатора БНБ".

  • Кредитите за бизнеса растат едва с около 7%, докато потребителските кредити се увеличават с близо 11%, а ипотечните кредити растат с 19,2%.
  • Банките дават приоритет на заемите за домакинствата и отпускат по-малко кредити за реалната икономика. Обаче по този начин се помпа еднократно потреблението, а инвестициите остават на заден план, пише Ангелов. Това може да създаде допълнителен източник на инфлация, казва той.

Според Петър Чобанов обаче високите цени на жилищата в София са обясними с динамиката на пазара, при която в столицата постоянно идват нови хора, а жители от "крайните квартали" търсят имоти в по-централни райони.

"Не мисля, че има балон поне към момента, но ние сме взели всички регулаторни мерки, така че банките да са подготвени и за сценарий, който наистина можем да видим и намаление на цените на имотите", каза той.

Чобанов иронично препоръча на банката, предупредила за несъответствията между доходи на населението и цени на жилищата, че и сама да провизира кредитите си с риска, който вижда в анализа си, ако вярва, че има опасност от хипотетична криза на имотния пазар.

Какво стана ясно от анализа на "УниКредит Булбанк":

  • В 1/3 от софийските квартали вече е налице балон с цените на жилищата, а апартаментите в повече от половината квартали са силно надценени;
  • За да се върне пазарът към здравословното съотношение между цените и доходите, жилищата трябва да поевтинеят с 47%, или домакинствата да печелят с 89% повече;
  • Ако пазарът не се охлади – въпрос на време е да се повтори кризата след 2008 година и имотният „балон“ да се спука, а това може да има болезнени последствия за икономиката.

Докладът на главния икономист на банката Кристофор Павлов не е единственият сигнал от сектора за аномалии.

Председателят на Надзорния съвет на "ПроКредит Банк" Петър Славов даде пример и с несъответствието между нивата на лихвените проценти по кредити и депозити в български банки в сравнение с тези в Европа.

Славов посочи, че към момента нито една банка не смее да направи неизбежна корекция, като коментира метафорично, че "първия, който се изкашля, ще го набедят за болен от Covid-19".

Той обаче смята, че макар и със закъснение, процесите в Европа ще се пренесат и тук, и предупреди фирмите да не губят време, а да се подготвят за поскъпване на финансовия ресурс.

Според подуправителя на БНБ Петър Чобанов - ниските лихви по депозитите в България се дължат на два фактора:

  • наличието на достатъчно средства в банковата система, което не стимулира отделните институции да се конкурират за депозитите на хората
  • политиката на правителството, която по думите му трябва да е "по-добре ориентирана към намаляване на инфлацията".

Чобанов се обяви против въвеждане на евентуален данък върху свръхпечалбите, като даде пример за реакцията на финансовите пазари след подобен ход в Италия.

"Не са малки средствата, които влизат в бюджета от банковата система. Тя има своята много важна роля - тя е посредникът за всички процеси в икономиката. Така че не мисля, че сега е моментът да бъдат облагани банките с данък", каза още той в интервюто си за Нова ТВ на 3 декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024