Засилено полицейско присъствие пред сараите в "Бояна". Симпатизанти тръгнаха към хотел "Берлин" (Обновена)

Привържениците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, които се събраха тази сутрин пред сараите в "Бояна", тръгнаха на "поход за демокрация" към хотел "Берлин" в столицата.

"След като сезирахме всички институции, видяхме, че няма никакъв резултат, отговор няма. Видно е за всички, че държавата не работи от институциите си, тя работи от хотел „Берлин“. И фасадната, и реалната власт се намира в хотел „Берлин. Тези хора, които са дошли, за правда и за тяхната борба за това България да бъде без Пеевски, да има демокрация без Пеевски, са дошли с ясното послание - няма да имаме работещи и демократични институции , ако този модел не приключи“, каза евродепутатът Илхан Кючюк.

През последните години хотел "Берлин" се превърна във фокус на внимание заради обвързването му с бизнеса на Делян Пеевски. През 2014 г. още преди да напусне ГЕРБ, Цветан Цветанов твърдеше, че това е мястото, в което депутатът е правил срещите си с висши представители на прокуратурата - вкл. с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров - като е правил опити да покани на тях и него в качеството му на вътрешен министър в първия кабинет на Борисов.

По-късно участниците в шествието се върнаха пред сараите в "Бояна".

В четвъртък се стигна до първа ескалация на напрежението след опита на Данаил Папазов да изгони Доган от обитаваните от него имоти и да поеме контрол върху архивите и вещите му.

Тази сутрин полицията не допусна симпатизанти на партията да стигнат до така нар. сараи на Ахмед Доган.

В начало на улица "Стар Беловодски път", която води до дома му, е изградена жива верига от полиция. На първа линия са поставени униформени от нежния пол, съобщава БНТ.

Пред самия имот все пак има симпатизанти на ДПС, но те са останали да нощуват в колите си или в импровизиран лагер.

Пред медиите на място евродепутатът Илхан Кючюк заяви, че събралите се съмишленици не искат да влязат в имотите, а само да стигнат до тях.

Искаме да се разположим в свободното пространство, което е публично, но не ни пуснаха. Не искаме да влизаме вътре”, обясни Кючук в събота сутрин.

Той добави още, че няма яснота какво се случва вътре, но според него е "нещо притеснително".

Евродепутатът обясни, че сараите са не просто имот, а място, което е "много емоционално за хора от ДПС".

"Тук са се провеждали много срещи на младежкото ДПС, получавали са се мандати хората да стават кметове, депутати, министри. Това е емоционално място", каза той, като подчерта, че не се правят опити за нагнетяване на етническото напрежение.

По-късно на място отново се появи и бившият директор на TV7 и бивш евродепутат Николай Бареков, който заедно със събралата се тълпа тръгна на "мирен протест с ясни послания".

Междувременно и в Росенец се събраха привърженици на почетния председател на ДПС. Там също има засилено полицейско присъствие - патрулни автомобили стоят на входа на лятната резиденция. Позициониран е и микробус със специализирани полицейски сили.

Остава обаче загатка къде точно се намира Ахмед Доган.

От изявленията пред медиите става ясно, че нито един от участниците в живите вериги около сараите му в "Бояна" и Росенец не го е виждал. Предполага се, че той е в резиденцията си в Росенец, но няма официално потвърждение на тази информация от страна на представители на партията.

В събота сутрин съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров заяви пред журналисти, че "се чува" с Ахмед Доган.

"Говорим си наши си неща, нормални", каза лаконично той.

Чакъров отказа да отговори и на въпроса дали понастоящем почетният председател има назначена охрана от НСО.

Междувременно в ново писмо до медиите Данаил Папазов призова привържениците на Доган да представят пълен списък с негова документация и вещи, държани в сараите, за да могат те да бъдат предадени на компетентните органи.

„Във връзка със създаденото напрежение от определени лица пред имота, собственост на „Делта Епсилон“ в гр. София, кв. Бояна, както и предвид разпространяването от тях на спекулации пред обществеността и медиите, че в същия се намират партийна документация и лични вещи на Ахмед Доган, заявявам следното:

Нека лицата, които твърдят подобно обстоятелство, да предоставят на компетентните органи пълен списък с тези документи и вещи и ако действително такива бъдат установени на територията на имота, ще окажа пълно съдействие същите да бъдат предоставени на тези органи, за да бъде гарантирана тяхната неприкосновеност. Същевременно, изразявам загриженост и притеснение от така създалата се ситуация, както и от възможността да бъде повредено имущество на дружествата, на които съм собственик и представляващ.

Но отново посочвам, че както Ахмед Доган, така и други свързани с него лица, нямат никакво правно основание да пребивават в имотите, собственост на „Делта Епсилон“ и „Хермес Солар“ в гр. София, кв. "Бояна" и в парк „Росенец“, обл. Бургас. Апелирам към органите на реда да обезпечат сигурността както на имуществото на тези дружества, така и на мен и на моето семейство", се казва в писмото.

Полицейски бусове барикадираха входа на Сараите след опита за щурм


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Най-богатият мъж в Япония дари рекордните $31 млн. на Калифорнийския университет

Тадаши Янай е милиардер и собственик на един от най-успешните брандове за облекла

13:30 - 05.10.2024
Живот

The Ritz Cafe - тайната на доброто кафе в новото място до градинката на "Кристал"

Емил Риц добре знае, че освен напитка, то е преди всичко преживяване и емоция, която хората понякога търсят, за да се пренесат на друго място.

12:53 - 05.10.2024
Важно днес

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ибрямов

Ще остане ли в ареста Джейхан Ибрямов?

11:13 - 05.10.2024
Политика

Ако Русия победи, какво следва за България?

Докато има руска империя, ще има руска военна заплаха в Европа

10:39 - 05.10.2024
Живот

Съветът "Наяж се добре сутринта" е безумен. Не тъпчете децата си

Д-р Здравко Арнаудов за проекта наречен "тяло"

10:05 - 05.10.2024
GEN Z дневници

Vol. 39: Бийонсе саботира Софи Маринова, балканска закуска, кога е окей да гоустваме

В това издание ще се поглезим с "балканска закуска", ще мяукаме на концерт и ще разменим нови дейтинг съвети

09:58 - 05.10.2024
Важно днес

Делото на братята Менендес ще бъде преразгледано след шума около сериала на Netflix

Двамата са с доживотни присъди за убийството на родителите си, но има нови доказателства

09:39 - 05.10.2024
Важно днес

Израел може да е ликвидирал вероятния следващ лидер на "Хизбула"

Израелската армия продължава с масираните удари по Бейрут

09:05 - 05.10.2024