На 12 юли се състоя премиерата на “Дуел” в затвора на Стара Загора. Постановката е дело на режисьора Димитър Коцев-Шошо, част от проекта “Отворени пространства” на платформата за съвременно българско изкуство Advertising Artists .

Проектът е трети, който платформата реализира с лишените от свобода. Първият, “Песен за човека” е партньорство между тях и съвременни визуални артисти. Затворниците заминават на мисия до Марс и пишат прощалните си писма. Те попадат в ръцете на артисти, които представят своя визуална интерпретация. Проектът бе показан пред публика през 2020 в галерия DOZA, София.

Димитър Коцев - Шошо и Стефан Чурчулиев, Затворници играят в театрална постановка

През 2021, в рамките на проекта INSIDE OUT, Advertising Artists организира ателиета за лишениете от свобода по творческо писане с ментор Димитър Коцев - Шошо и по изящни изкуства, водено от художника Стефан Чурчулиев

В настоящия проект затворниците се изправят пред предизвикателството на перформативните изкуства, каквото е театъра. Те са актьори в адаптираната повест “Дуел” на Чехов. Шошо работи в продължение на два месеца, за да превърне повестта в пиеса. Основна причина за избора на драматургичния материал е неговата тематика: дуелът като израз на чест, достойнство, мъжественост и възможен начин за разрешаване на конфликт.

Следва кастинг за актьори и репетиции в продължение на няколко месеца, за да се стигне до премиерното представление в началото на юли, представено в затвора.

Декорите са по проект на художника Стефан Чурчулиев и също са изработени в работилниците на затвора.

Особена заслуга за реализацията на този проект, има психологът Златина Желева, която работи ежедневно със затворниците.

Проектите на Advertising Artists в затвора са сред водещите събития в бедното откъм преживявания ежедневие на лишените от свобода. Това е една от основните причини организацията да продължава своята работа там, водени от убеждението, че усилията които полагат, съвместно със социалните работници на място, водят до промяна в нагласата на затворниците по отношение на основни културни ценности.

Творческият проект е своеобрзен социален експеримент със и за тях.

Вниманието към тях е насочено не поради поради анонимната им принадлежност към групата престъпници, а заради личният им творчески акт. Въвличането на осъдени в творческия процес провокира и важния въпрос за престъване на границата на обществения консенсус. Споделеният креативен процес и поставянето на затворниците в позицията на актьори, предлага различен социален опит, както на правонарушителите, така и на творците.

затворници играят в театрална постановка, театър затров, стара загора

Осъденият на лишаване от свобода не губи своя “човешки” облик. Той изтърпява наложеното му наказание в специално определени за целта места, но това не е най-определящото за него. Осъденият продължава своя живот в други условия и при друг режим (без право на свободно придвижване), но това не би трябвало да е определящо за начина, по който бива възприеман от обществото.

Мяра за напредъка на едно общество е именно отношението му към маргиналните общности, в това число и към затворниците.

Проектите на Advertising Artists имат за цел да покажат, че качеството “лишен от свобода” (което в общия случай е временно) не е единственото, определящо личносттa на затворника.

Проектът “Отворени пространства” се осъществява с финансова подкрепа по програма “Социално-ангажирани изкуства”21 на НФ ‘Култура”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024