Заводът на Leoni в Плевен ще бъде закрит - а с него и 1300 работни места

Един от най-големите работодатели в Плевен - заводът за кабелни инсталации Leoni - ще бъде закрит до края на годината "поради липса на дългосрочна стратегически и финансово устойчива перспектива".

Производството първоначално ще бъде намалено, а до края на 2024 г. ще спре окончателно.

Това ще заличи близо 1300 работни места.

"Основните причини за тази реорганизация са трудности в надеждното наемане на достатъчно служители на местния пазар на труда и сериозната инфлация в страната", съобщават собствениците.

Служителите и клиентите на ЛЕОНИ България ЕООД, институциите и бизнес партньорите са в процес по информиране за решението. Всички текущи проекти ще бъдат реализирани в завода в Плевен до планираното спиране на производството в края на годината и впоследствие ще бъдат усвоени в глобалната производствена мрежа на Leoni.

Германският собственик на завода твърди, че е "изправен пред икономическа тежест от страна на дъщерното си дружество в България".

Leoni e глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергия и данни в автомобилната индустрия.

Дейността им в Плевен започна през 2018 г. Според анализа на Института за пазарна икономика от 2023 г. Leoni са били вторият най-голям работодател в региона до преди 2 години, след УМБАЛ Плевен и преди търговеца с химични продукти "Еврохим Агро".

В началото на 2023 г. компанията е осигурявала над 2000 свои служители, като оттогава броят им спада постепенно и сега са малко над 1300.

Заводът е доставчик на един от големите производители в автомобилната индустрия. Осигурявал е транспорт на служителите в радиус около 60 км до и от града.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кариерен (ре)старт

А1 подкрепя младите таланти с интерес в сферата на технологиите

Започна академичната година на първия A1 Tech Talents клас в специалност „Телекомуникационни технологии“ в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП).

11:55 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Вече може да вземете Mastercard от EasyPay за всякакви покупки

Какви са предимствата на новата платежна карта?

09:19 - 19.09.2024
Важно днес

Без предложения за главен прокурор в първия ден за номинации (Обновена)

Самият избор ще се състои на 16 януари 2025 г.

08:38 - 19.09.2024
Важно днес

Расте броят на жертвите и ранените при втората вълна от експлозии в Ливан

Смята се, че израелската шпионска агенция Мосад стои зад координирата атака

07:36 - 19.09.2024