Заводът за отпадъци рециклира само 1% от боклука - по документи трябва да са 53%

Голяма част от съоръженията в Завода за отпадъци на София, които трябва да отделят вредните боклуци и да произвеждат твърдо гориво за повторна употреба, не функционират.

Заради това заводът не изпълнява задължението си да рециклира поне 53% от отпадъците, които получава - а успява да се справи само с 1%. Това твърди временният директор на общинското предприятие Николай Савов пред bTV.

Савов пое ръководството с решение на кмета на София Васил Терзиев.

Той описа критична ситуация в завода. Един от сепараторите не работи от февруари 2023 г. Повреден е и не е ремонтиран, защото не са доставени резервните части.

Заради неговото спиране качеството на RDF (твърдо гориво от отпадъци) е с примеси на алуминий. Лошото качество на RDF довежда до отказ от приемане на отпадъка от циментовите заводи - клиенти на столичното предприятие - заради което голяма част от този боклук се депонира, вместо да се използва.

През октомври 2022 г. е открита трета клетка за депониране, която вече е запълнена. Четвъртата клетка, която по проект е трябвало да поема 1 млн. кубика отпадъци за депониране, се оказва по-малка като размери. Двете съоръжения са стрували 21 млн. лв. на общината.

В момента тече одит, който да установи дали има нередности и кой е отговорен за тях.

"Голяма част от съоръженията не работят, системата за разделно събиране не функционира в режима, в който трябва. На практика фирмите за разделно събиране не изпълняват своите цели, които са заложени в европейското законодателство.

"Следващата година ние трябва да внесем принципа "Замърсителят плаща". Всеки, който хвърля боклук в сивите кофи, трябва да плаща много повече. Това ще бъде и начин да се стимулират хората да изхвърлят колкото се може повече рециклируеми отпадъци. В последните 14 години това трябваше да се експериментира, да се проверява, да се анализира - но те са пропиляни, да го кажем честно", каза още Савов.

Той предупреди, че бъдещото прилагане на този принцип вероятно ще доведе до "сътресения".

"Доста хора ще се почувстват санкционирани за изхвърляне на строителни материали в битовия отпадък, изхвърляне на сгурия, изхвърляне на едрогабаритни отпадъци в смесения отпадък", каза още той.

Савов подчерта, че разделното събиране е в основата на реалното функциониране на системата за сметосъбиране и призова хората да не се колебаят, а да свикнат да разделят отпадъците си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024