Как бихме могли да допуснем, че едно обикновено действие днес може да има предопределящи последици за група подрастващи цели двадесет години по-късно? И как едно богато нюйоркско семейство се оказва свързано с гвианската мафия, която се разпорежда по улиците на Куинс?

В разгара на лятото HBO Max ни поднася идеалният баланс между съспенс и екшън в новия оригинален лимитиран сериал “В кръг” (Full Circle), чиито първи два епизода от днес са налични в стрийминг платформата, а следващите два ще можем да гледаме на 20 юли.

В основата на историята са носителят на “Оскар” и “Еми” Стивън Содърбърг (The Knick, Мозайка, Нека говорят, Професия стриптизьор, Ерин Брокович), който режисира, и Ед Соломон (Невидимия, Без резки движения), който пише сценария.

От многопластовата история на Соломон, и вниманието към детайлите на Содърбърг се ражда многопластова криминална история, която освен здравословната доза екшън, носи под повърхността си послания за невидимата връзка между хората и това как всяко наше действие носи след себе си понякога трагични последици.

От силният актьорски състав, който привлече вниманието още с излизането на трейлъра, се отличават Клеър Дейнс, която тук е в главната роля на съпруга в богато нюйоркско семейство, Тимъти Олифант, нейният съпруг, и Зази Бийтс, която е лошото ченге в сериала (и която гледахме в Atlanta).

Иронично наречена от авторите на сериала Melody Harmony, тя играе свързващата нишка между различните на пръв поглед персонажи. Нейната задача е да разплете случая с отвличането и да предотврати сблъсъка между нюйоркския елит и групата младежи дошла от Гвиана в Куинс в търсене на отмъщение.

Междувременно обаче, опитвайки се да докаже на себе си околните колко добър детектив е, самата тя се оказва в плен на своите демони. В новия сериал на HBO Max тя добавя още един силен женски персонаж във филмографията си.

Накратко, “В кръг” има всичко необходимо за да бъде сред задължителните заглавия това лято.

И понеже още от времето на Артър Конан Дойл персонажите на детективите са солта на всяка криминална история, Мелъди Хармони е предопределено да бъде един от най-интересните героини във “В кръг”.

Затова в специално интервю за “Булевард България” Зази Бийтс разказа повече за Мелъди, работата със Стивън Содърбърг и скритите послания в новия летен криминален хит на HBO.


В повечето детективски истории разследващият персонаж е просто инструмент, който разплита случая, но при Мелъди има много повече под повърхността. Може ли да разкажеш повече за нея самата?

Мелъди определено не е само детектив. Имам много слоеве от историята, които влияят на решенията й.

В сериала има две сюжетни линии - едната е тази на нюйоркското семейство, а другата е тази на престъплението, което се случва, и моят персонаж някак се върти около двете. Едновременно с разследването, тя се опитва да постъпи почтено и на другия фронт.

Голяма част от мотивацията й всъщност е егоистична и се изразява в желанието й да бъде взета на сериозно в работата си, способностите й да бъдат валидирани. Аз я усещам като доста несигурна в себе си, сякаш се е провалила в определени сфери от живота си и затова се опитва да се докаже пред себе си и пред другите.

Хармони има почти шесто чувство за обстановката - забелязва и казва неща, които сякаш другите не отразяват. Как с екипа подходихте към това решение, доколко можехте свободно да играете с тази черта от характера й?

Тя е много интуитивен персонаж, но и много играе с маските. Променя се според ситуацията и прикрива своите слабости. Това й позволява да се усети какво се случва. Това е за мен нейното шесто чувство.

По време на снимките играехме много с интонацията. Въпреки студенината й, не исках и да я правя безчувствена. Мисля че тя е много чувствителна, просто се опитва да прикрие това. Беше въпрос да намерим баланса - тя да казва каквото мисли и да напуска сцената безпристрастно, но в същото време да се отличи с емпатията в характера.

Основната интрига в сериала е отвличането, но каква е основната тема под повърхността според теб?

Това, което според мен се изследва, е кой носи отговорност за това, че нито едно действие не се случва във вакуум.

Всички наши решения влияят в контекста на нещо друго. Виждаме едно семейство, което взима решение преди 20 години, и то се отразява сега на група тийнейджъри от Гвиана, които нямат контрол над случващото се. Така че кой е този който е извършил първото престъпление и как нашите ежедневни решения, за които не мислим дори, засягат другите?

Често те виждаме да играеш силни женски персонажи в светове, доминирани от мъже. Съвпадение ли е това или ти нарочно се стремиш към тези персонажи?

Всъщност има известно съвпадение. Част от мен си мисли, че ме избират в такива роли защото съм подходящ типаж, но освен това, имам и ясно съзнание за силните и слабите ми страни. Тези два елемента искам да изследвам много повече в работата ми.

Персонажи като Мелъди представят много силно тази женска независимост. Но го има също така и опитът да скрие своята крехкост. Тя е много нежна и иска просто да бъде обичана, но заради неувереност в себе си, изкарва на преден план черти, които не са много красиви. Така ако хората я отхвърлят, то ще е заради това, което е показала, а не заради това, което наистина е.

Това не е основен аспект от характера й, но е част от “бронята”, която тя си слага, за да изглежда силна.

Как се сработихте със Стивън Содърбърг?

Паснахме си прекрасно със Стивън. Първо, той е забавен, а освен това е много приятно да имаш такова доверие в режисьора, който разказва историята. Стивън е майстор в това.

Сюжетът е сложен заради многото линии вътре, а нашият режисьор има много силно усещане за това къде се намирахме в даден момент и какво изследваме в историята. Целият сериал се снима на много хаотичен принцип, но Стивън винаги знаеше къде се намираме и каква е крайната цел. И това ме накара да му вярвам. Когато и да му задам въпрос, знам че той ще има отговора винаги. Затова ми хареса да работя с него и се надявам пак да се срещнем на снимачната площадка в бъдеще.

Доколко важен е жанрът на една история за теб, за да приемеш ролята?

Аз съм привлечена от всички жанрове, стига да са интересни. Мисля, че е твърде лесно да заклеймиш жанровете. Но истината е, че добрият филм е добър филм. Опитвам се да подходя с тази настройка и мисля, че най-добрите майстори на комедията са и най-добрите в драмата.

Защото при комедията трябва да имаш усещане за времето, тя е свързана и с изследване на крехкостта и тъмнината на човешката душа и с това да видиш отвъд нея. Затова комедийните актьори са и много добри драматични актьори. В нещата на Стивън всъщност комедията и драмата се преплитат.

Доказателство е как на премиерата на “В кръг”, хората гледаха и се смееха на неочаквани за мен моменти. Така осъзнавах, че наистина има и комедиен елемент в драмата. Така че всички от индустрията сме част от една смесица и сливаме границите. А и в живота също - плачем сутринта, смеем се вечерта, не е ли така?

Какви роли искаш да играеш?

Искам да бъда разнообразна. Наслаждавам се на истории и персонажи, които са малко встрани от реалността, например това, което прави Йоргос Лантимос. Неговите абсурдни светове са много освобождаващи за актьорите.

В “Атланта” имаше подобен епизод, където действието се развиваше в Париж, и там се потапях в абсурдизма - изключително силно емоционално и забавно преживяване. Можеш да излетиш и да поемеш всичко. И това е най-вълнуващото в актьорството – да стигнеш до ръба на човешкото преживяване и да останеш там.

The Lincoln Lawyer, сериалите през юли Сериалите, които ще гледаме през юли 2023


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024