Здравният министър проверява случая с удареното от ток 16-годишно момче

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди проверка по случая със загиналото вследствие на токов удар 16-годишно момче.

Той определи комисия от експерти на ведомството, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент. Момчето бе ударено от ток по обяд в неделя на бул. „Иван Гешов“ в столицата, близо до болница „Св. Иван Рилски“.

Няколко медийни публикации гласят, че шахтата, по която е протичал ток и която момчето е настъпило, обслужва лечебното заведение. Затова комисията има за задача да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на деня в понеделник.

След инцидента с токовия удар: Кои са важните въпроси и защо институциите бягат от отговорност

Здравният министър изпрати писмо и до д-р Антон Петков – изпълнителния директор на болница „Св. Иван Рилски“. С него изисква в рамките на деня от лечебното заведение да предоставят на ведомството цялата им известна информация по случая.

От болницата казват, че нямат нищо общо с инцидента. "Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“.

Разследване започнаха както от Столична община, така и от Софийска градска прокуратура. Тя образува досъдебно производство "за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност".

Според неофициална информация загиналото 16-годишно момче е настъпило шахта на тротоара, три минути след получения сигнал е пристигнала линейка, която го е отвела във ВМА, но младежът е починал след токовия удар.

Основната версия засега е неправомерно захранване на частен обект, като в шахтата е имало оголен кабел.

От ЧЕЗ казаха пред bTV, че кабелът се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост. Според дружеството - отговорност носи собственикът на обекта, който се е захранвал с ток от кабела.

„Има съмнения за неправомерни действия. Това не е нормално“, каза зам.-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов. Според информацията, с която той разполага – кабелът стига до павилион на територията на болницата. Още не е ясно дали той е включен нерегламентирано към електропреносната мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024