Здравният министър проверява случая с удареното от ток 16-годишно момче

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди проверка по случая със загиналото вследствие на токов удар 16-годишно момче.

Той определи комисия от експерти на ведомството, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент. Момчето бе ударено от ток по обяд в неделя на бул. „Иван Гешов“ в столицата, близо до болница „Св. Иван Рилски“.

Няколко медийни публикации гласят, че шахтата, по която е протичал ток и която момчето е настъпило, обслужва лечебното заведение. Затова комисията има за задача да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на деня в понеделник.

След инцидента с токовия удар: Кои са важните въпроси и защо институциите бягат от отговорност

Здравният министър изпрати писмо и до д-р Антон Петков – изпълнителния директор на болница „Св. Иван Рилски“. С него изисква в рамките на деня от лечебното заведение да предоставят на ведомството цялата им известна информация по случая.

От болницата казват, че нямат нищо общо с инцидента. "Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“.

Разследване започнаха както от Столична община, така и от Софийска градска прокуратура. Тя образува досъдебно производство "за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност".

Според неофициална информация загиналото 16-годишно момче е настъпило шахта на тротоара, три минути след получения сигнал е пристигнала линейка, която го е отвела във ВМА, но младежът е починал след токовия удар.

Основната версия засега е неправомерно захранване на частен обект, като в шахтата е имало оголен кабел.

От ЧЕЗ казаха пред bTV, че кабелът се намира след техния електромер и извън границите на тяхната собственост. Според дружеството - отговорност носи собственикът на обекта, който се е захранвал с ток от кабела.

„Има съмнения за неправомерни действия. Това не е нормално“, каза зам.-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов. Според информацията, с която той разполага – кабелът стига до павилион на територията на болницата. Още не е ясно дали той е включен нерегламентирано към електропреносната мрежа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024