След инцидента с токовия удар: Кои са важните въпроси и защо институциите бягат от отговорност Снимка: © Facebook.com/УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Нито една институция не поема отговорност след смъртта на 16-годишното момче вследствие на токов удар на бул. „Иван Гешов“ в София. ЧЕЗ, намиращата се в близост болница Св. „Иван Рилски“, кметството на район „Триадица“ и Столична община казват, че нямат общо с инцидента, който се случи на обяд в неделя.

Той е станал заради оголен кабел, стърчащ от шахта на булеварда. Липсва отговор защо проводникът не е бил обезопасен. По-късно стана ясно кой е собственикът на павилиона, към който е прокаран кабелът - дружество „Дениа 2016“ ЕООД. Собственик на фирмата е Иван Иванов от Варна. Той я управлява от май 2019, а към момента на проверката обектът не е функционирал.

Здравният министър разпореди проверка, включително в "Св. Иван Рилски", след като стана ясно, че павилионът, към който е свързан кабелът, се намира на територията му. Разследване започнаха както от Столична община, така и от Софийска градска прокуратура. Тя образува досъдебно производство "за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност".

Енергийният експерт Еленко Божков, който е бивш депутат от Великото народно събрание и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране, призова за детайлно разследване. Според него – за да се установи как е станал инцидентът, трябва да бъдат проверени и да се покажат публично няколко важни документа.

Един от тях е протокол за измерено съпротивление на изолацията на свързващия кабел между улична касета или електрическо табло и електрическото табло на въпросния павилион. Вторият документ е протокол за измерено съпротивление на работно заземление и заземителен контур на разпределителното табло или улична касета, откъдето тръгва свързващия наранен кабел. Третият – за измерено съпротивление на работно заземление и заземителен контур на павилиона, който захранва този кабел.

Според енергийния експерт – трябва да се проверят работните проекти на електрическите табла, на които е показано колко ампера са стопяемите предпазители или автоматичните предпазители.

„Измерванията и протоколите трябва да бъдат изготвени от сертифицирана лаборатория. Трябва да стане публично известно кои са лицата, подписали протоколите и проекта“, пише Еленко Божков във Facebook.

„За да не се допусне евентуално фалшифициране на документация, трябва да се сравнят екземплярите от тези документи които се съхраняват от различните инстанции“, смята енергийният експерт.

Той допуска и възможността за извършени манипулации по заземяващата шина и контура в касетата или таблото през последното денонощие и настоява да не бъде подминавана подобна версия.

„Трябва да се провери кога, по какви причини и от кого е отварян капакът на шахтата през последните 6 месеца“, смята той.

Според очевидци, подали сигнал към bTV – няколко души са били забелязани да работят около шахтата преди около 2 седмици. Тогава в района е бил поставен и нов търговски обект, съобщава телевизията, макар да не е ясно дали става въпрос за въпросния павилион.

Разследващите трябва да проверят кой е изградил захранването и кой е осъществявал надзор, както и дали кабелът е бил положен, както е записано в проекта. В социалните мрежи се появиха коментари, че изолацията при измерване може да е била наред, но да е нарушена след време поради неправилно полагане на кабела, което поставя като отговорни проектанта, изпълнителя и надзора.

Преобладаващите реакции са, че отговорност трябва да поеме Столична община и кметът Йорданка Фандъкова.

Що се отнася до КЕВР – комисията не може да прави разследване, ако кабелът с наранена изолация е след средството за търговско измерване, защото това означава, че контролът се осъществява от съответното поделение за технически надзор. „КЕВР може да контролира качеството на електроснабдяване, но само ако проверката обхваща съоръжение и оборудване на разпределителното дружество“, обяснява Еленко Божков, който е член на съвета на президента.

Междувременно нито една институция не поема отговорност за инцидента с 16-годишното момче. От ЧЕЗ казват, че кабелът е след техния електромер, а шахтата също не е тяхна собственост. „Отговорност за неговото поставяне носи собственикът на обекта, който е захранван с кабела“, съобщават те пред bTV. Добавят, че "ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните съоръжения". "Собственикът на обекта е декларирал, че електрическите инсталации след точката на измерване съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми".

ЧЕЗ Разпределение България" АД ще окаже пълно съдействие на разследващите органи, както и ще предостави всякаква необходима информация, пише още в официалната им позиция.

„Случаят е нелеп, тук има съмнение за неправомерни действия“, каза зам.-кметът на район „Триадица“ инж. Христо Вълчанов. „Говорим за оголен кабел в шахта. Това не е нормално, значи, че някой е пипал там. Кабелът води до павилион, който се намира до болницата. Той е неѝн обект, най-вероятно имат търговско-правни отношения“.

От „Св. Иван Рилски“ казват, че нямат нищо общо с инцидента. "Електрозахранването ни се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на НЦОЗА. УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“.

Някои от обектите в района са затворени, а други твърдят, че не ползват ток. „За отопление не може да се говори, освен за газова бутилка“, казва пред bTV жена, която работи в будка в района.

Разследването на прокуратурата е в начален етап. От държавното обвинение обещаха, че предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение по случая - Столична община, Община "Триадица", ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и търговеца, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024