Зелена светлина за участието на Huawei в 5G-мрежата на Германия Снимка: © Getty Images

Депутатите от управляващия Християндемократически съюз на Германия планират да подкрепят стратегически документ, който отваря възможността на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната. Това съобщава Reuters, като цитира съдържанието на документ, обсъждан на среща на парламентарната група.

Целта на доклада е да постави високи стандарти за сигурност при създаването на новата инфраструктура, но в него не се съдържа изрична забрана за допускане на китайската компания до участие в бъдещите доставки.

Ходът на ХДС идва няколко седмици след като Великобритания реши да позволи на Huawei да работи по 5G-мрежата, макар да наложи лимит на участието й до 35% от системата и да забрани работата й по мрежата в стратегически важни райони около военни бази или атомни централи. Решението на Лондон влезе в пряко противоречие с препоръките на САЩ до партньорите да не допускат Huawei заради опасения от китайски пробив в сигурността на западните страни чрез технологията на компанията.

Според Reuters - докладът е приет от парламентарната група на ХДС въпреки продължителните вътрешни спорове и съпротивата на партийните хардлайнери, които поддържат критиките на Вашингтон.

Вместо да се фокусира върху уязвимостите от страна на Китай, германският доклад обобщава, че "държави с достатъчни ресурси могат да проникнат в мрежата на всеки производител на оборудване. Дори със задълбочени технически проверки не може да се елиминират всички рискове за сигурността - в най-добрия случай, те могат да се сведат до минимум".

"В същото време, не сме беззащитни срещу опитите за пробив в 5G-мрежите. Използването на силна криптография и end-to-end криптиране може да осигури конфиденциалността на комуникацията и обмена на данни", се казва в доклада.

Reuters посочва, че пълният отказ на Германия от Huawei би се случил на твърде висока и рискована цена. Трите големи телекомуникационни оператора на страната са клиенти на китайския доставчик, а властите в Берлин не желаят да предизвикат търговска война с Китай.

Документът, обсъждан от ХДС, прави разграничения между различните типове услуги и доставки по 5G мрежата, като създава възможност за по-специално отношение към доставките от Huawei, когато става дума за елементи с висока степен на значимост за националната сигурност.

Докладът препоръчва и използването на технологии от различни компании, за да не се допусне зависимост от единствен доставчик. Препоръчана е и промяна в законодателството, която да въведе изискването за надеждност на търговците, с които си партнират телекомите и IT-компаниите в Германия.

"Производителите на оборудване могат да се смятат за надеждни само ако реално изпълняват ясно дефинирани правила за сигурност, които изключват каквото и да е влияние на чужда държава в германската 5G-инфраструктура", се казва в документа, цитиран от агенцията.

Той поставя срок до 2025 г., по време на който операторите ще бъдат задължени да подменят оборудването си за 4G, доставено от неотговарящи на изискванията за сигурност търговци.

Сигналът от ХДС идва няколко дни преди планираната годишна Конференция по сигурността в Мюнхен, на която ще присъстват както държавният секретар на САЩ Майк Помпео, така и китайският външен министър Уанг Йи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022