Зелена светлина за участието на Huawei в 5G-мрежата на Германия Снимка: © Getty Images

Депутатите от управляващия Християндемократически съюз на Германия планират да подкрепят стратегически документ, който отваря възможността на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната. Това съобщава Reuters, като цитира съдържанието на документ, обсъждан на среща на парламентарната група.

Целта на доклада е да постави високи стандарти за сигурност при създаването на новата инфраструктура, но в него не се съдържа изрична забрана за допускане на китайската компания до участие в бъдещите доставки.

Ходът на ХДС идва няколко седмици след като Великобритания реши да позволи на Huawei да работи по 5G-мрежата, макар да наложи лимит на участието й до 35% от системата и да забрани работата й по мрежата в стратегически важни райони около военни бази или атомни централи. Решението на Лондон влезе в пряко противоречие с препоръките на САЩ до партньорите да не допускат Huawei заради опасения от китайски пробив в сигурността на западните страни чрез технологията на компанията.

Според Reuters - докладът е приет от парламентарната група на ХДС въпреки продължителните вътрешни спорове и съпротивата на партийните хардлайнери, които поддържат критиките на Вашингтон.

Вместо да се фокусира върху уязвимостите от страна на Китай, германският доклад обобщава, че "държави с достатъчни ресурси могат да проникнат в мрежата на всеки производител на оборудване. Дори със задълбочени технически проверки не може да се елиминират всички рискове за сигурността - в най-добрия случай, те могат да се сведат до минимум".

"В същото време, не сме беззащитни срещу опитите за пробив в 5G-мрежите. Използването на силна криптография и end-to-end криптиране може да осигури конфиденциалността на комуникацията и обмена на данни", се казва в доклада.

Reuters посочва, че пълният отказ на Германия от Huawei би се случил на твърде висока и рискована цена. Трите големи телекомуникационни оператора на страната са клиенти на китайския доставчик, а властите в Берлин не желаят да предизвикат търговска война с Китай.

Документът, обсъждан от ХДС, прави разграничения между различните типове услуги и доставки по 5G мрежата, като създава възможност за по-специално отношение към доставките от Huawei, когато става дума за елементи с висока степен на значимост за националната сигурност.

Докладът препоръчва и използването на технологии от различни компании, за да не се допусне зависимост от единствен доставчик. Препоръчана е и промяна в законодателството, която да въведе изискването за надеждност на търговците, с които си партнират телекомите и IT-компаниите в Германия.

"Производителите на оборудване могат да се смятат за надеждни само ако реално изпълняват ясно дефинирани правила за сигурност, които изключват каквото и да е влияние на чужда държава в германската 5G-инфраструктура", се казва в документа, цитиран от агенцията.

Той поставя срок до 2025 г., по време на който операторите ще бъдат задължени да подменят оборудването си за 4G, доставено от неотговарящи на изискванията за сигурност търговци.

Сигналът от ХДС идва няколко дни преди планираната годишна Конференция по сигурността в Мюнхен, на която ще присъстват както държавният секретар на САЩ Майк Помпео, така и китайският външен министър Уанг Йи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024