Снимка: © Getty Images

Депутатите от управляващия Християндемократически съюз на Германия планират да подкрепят стратегически документ, който отваря възможността на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната. Това съобщава Reuters, като цитира съдържанието на документ, обсъждан на среща на парламентарната група. 

Целта на доклада е да постави високи стандарти за сигурност при създаването на новата инфраструктура, но в него не се съдържа изрична забрана за допускане на китайската компания до участие в бъдещите доставки. 

Ходът на ХДС идва няколко седмици след като Великобритания реши да позволи на Huawei да работи по 5G-мрежата, макар да наложи лимит на участието й до 35% от системата и да забрани работата й по мрежата в стратегически важни райони около военни бази или атомни централи. Решението на Лондон влезе в пряко противоречие с препоръките на САЩ до партньорите да не допускат Huawei заради опасения от китайски пробив в сигурността на западните страни чрез технологията на компанията.

Според Reuters - докладът е приет от парламентарната група на ХДС въпреки продължителните вътрешни спорове и съпротивата на партийните хардлайнери, които поддържат критиките на Вашингтон. 

Вместо да се фокусира върху уязвимостите от страна на Китай, германският доклад обобщава, че "държави с достатъчни ресурси могат да проникнат в мрежата на всеки производител на оборудване. Дори със задълбочени технически проверки не може да се елиминират всички рискове за сигурността - в най-добрия случай, те могат да се сведат до минимум". 

"В същото време, не сме беззащитни срещу опитите за пробив в 5G-мрежите. Използването на силна криптография и end-to-end криптиране може да осигури конфиденциалността на комуникацията и обмена на данни", се казва в доклада. 

Reuters посочва, че пълният отказ на Германия от Huawei би се случил на твърде висока и рискована цена. Трите големи телекомуникационни оператора на страната са клиенти на китайския доставчик, а властите в Берлин не желаят да предизвикат търговска война с Китай. 

Документът, обсъждан от ХДС, прави разграничения между различните типове услуги и доставки по 5G мрежата, като създава възможност за по-специално отношение към доставките от Huawei, когато става дума за елементи с висока степен на значимост за националната сигурност. 

Докладът препоръчва и използването на технологии от различни компании, за да не се допусне зависимост от единствен доставчик. Препоръчана е и промяна в законодателството, която да въведе изискването за надеждност на търговците, с които си партнират телекомите и IT-компаниите в Германия. 

"Производителите на оборудване могат да се смятат за надеждни само ако реално изпълняват ясно дефинирани правила за сигурност, които изключват каквото и да е влияние на чужда държава в германската 5G-инфраструктура", се казва в документа, цитиран от агенцията. 

Той поставя срок до 2025 г., по време на който операторите ще бъдат задължени да подменят оборудването си за 4G, доставено от неотговарящи на изискванията за сигурност търговци. 

Сигналът от ХДС идва няколко дни преди планираната годишна Конференция по сигурността в Мюнхен, на която ще присъстват както държавният секретар на САЩ Майк Помпео, така и китайският външен министър Уанг Йи. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях