"Зелена" вълна и разочарование за Макрон на местните избори във Франция Снимка: © Getty Images

Триумф за „Зелените“ и разочарование за Макрон – по този начин може да се направи обобщение след втория тур на местните избори във Франция, които трябваше да се проведат по-рано, но бяха отложени заради пандемията Covid-19.

Кандидатите на Europe Ecology – The Greens – ляво-центристката партия на „Зелените“ в страната, спечелиха в големите градове като Марсилия, Лион, Страсбург и Бордо.

В столицата Париж те осигуриха подкрепа за социалистите в лицето на досегашния кмет Ан Идалго. Тя победи кандидата на консерваторите Рашида Дати и след като бе избрана за кмет през 2014, сега ще заема поста и по време на Олимпийските игри в Париж през 2024.

Френският премиер Едуар Филип беше избран за кмет на Льо Авър с почти 59% от гласовете. Той спечели срещу представителя на комунистическата партия Жан-Пол Лекок.

Вторият тур на местните избори отчете антирекорд по избирателна активност. Заради продължаващата пандемия от новия коронавирус, само 40% от французите стигнаха до урните, предадоха AP и Euronews.

Гласуващите се нареждаха през метър разстояние на опашките и носеха собствени химикали, за да попълват бюлетините при спазване на всички противоепидемични мерки. Организаторите на вота носеха маски и ръкавици, а на някои места бяха разделени от гражданите чрез специални прегради. Гласуването по пощата във Франция не бе позволено.

Партията на президента Еманюел Макрон - La République En Marche!, не се представи на ниво. Центристката политическа сила бе създадена едва преди 4 години – на 6 април 2016, а сега за първи път излъчи кандидати за местни избори. Партията на либералите е сравнително млада и все още не може да спечели гласовете на традиционалистите във Франция.

Макрон обаче изрази притеснения за ниската избирателна активност, което, според него, „не е много добра новина“.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер, който се зае с организиране на изборите, съобщи, че „навсякъде във Франция здравните мерки са били уважени. Това е удовлетворение за нас“.

Вотът в неделя трябваше да доведе до избор на кметове и общински съветници в около 5000 града. Първият тур се проведе на 15 март и се оказа решаващ за 30 000 общини.

Критиците на Макрон твърдят, че той не трябваше да позволява провеждането на първата фаза от изборите, защото именно няколко дни след нея пандемията се разпространи във Франция.

Местните избори са важен политически индикатор преди вота за президент, който ще се проведе през 2022 г. Според Макрон обаче те не са определящи за подкрепата към управляващите.

И все пак – в правителството се очаква преустройство, защото президентът търси нов политически тласък след икономическата криза. Властите се изправиха пред критики относно липсата на достатъчно маски, ниския тестов капацитет и провеждането на първия тур на изборите.

AP обаче предава, че последните резултати за рейтинга на Макрон са около 40% одобрение от страна на гражданите, което е по-висока цифра от тази в началото на пандемията.


Прочетете още:

ПОЛСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ АНДЖЕЙ ДУДА ОТИВА НА БАЛОТАЖ СРЕЩУ КМЕТА НА ВАРШАВА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024