Снимка: © ВМА

"Зелените коридори" за ваксиниране на желаещи граждани извън фазите на Националния ваксинационен план ще бъдат преустановени временно. 

Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинга на НОЩ, малко след като ВМА и Окръжна болница-София съобщиха, че са изчерпани наличните количества от ваксините за "свободния" прием. 

Спирането на масовата имунизационна кампания е заради забавените доставки от AstraZeneca и липсата на достатъчно препарати от другите компании-производители. 

Ангелов обяви, че се очаква в събота (27 февруари) да пристигне нова пратка от AZ. 

"Ако количеството от 52 000 дози дойдат в събота, те ще бъдат разпределени веднага, дори да дойдат вечерта. Създали сме два типа организация, за да стигнат максимално бързо до имунизационните центрове, а личните лекари ще получат 50% от тази доставка", каза той. 

"За ден-два ще имаме със сигурност затруднения, но в системата към днешната дата има около 30 000 ваксини на AstraZeneca. Ако запазим този темп с 10-15 хиляди дози на ден, мисля, че ще удържим положението до събота", каза Ангелов. 

ВМА имунизираше с дози от AstraZeneca хората, които не принадлежат към някоя от приоритетните групи от плана, но искат да се ваксинират веднага. 

"Продължава ваксинирането по отделните фази съгласно Националния ваксинационен план на Р България и поставянето на втора доза на направените до момента имунизации", посочват от ВМА в съобщението си.

Това означава, че лекарите от болницата ще продължат да обслужват пациентите от списъците с рискови групи - медицински персонал, учители и социални работници, членове на избирателни комисии, служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности, възрастни хора и пациенти с хронични заболявания.

В последните няколко дни ВМА се превърна в един от основните центрове за "зелените коридори", след като откри общо 20 пункта за едновременно имунизиране. 

Към 23 февруари болницата отчете, че над 5000 души са били имунизирани в рамките на пет дни благодарение на свободния прием, като броят на желаещите се увеличаваше всекидневно.

Общият брой на ваксинираните граждани във ВМА от декември насам е над 10000. 

Проблемът с изчерпването на дозите от ваксините на AstraZeneca наложи и затварянето на денонощния кабинет за ваксинация на съседната УМБАЛ "Св. Иван Рилски". 

В сряда Министерството на здравеопазването обяви, че има опасност България да получи по-малко от 40% от всички договорени количества от AstraZeneca до края на февруари, което може да компрометира кампанията по масово имунизиране. Ангелов настояваше AZ да изпрати 52 000 дози още днес, обещавайки транспорт за разноски на държавата. 

Производителят обяви пред Нова ТВ, че "очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество (дози) два дни по-рано от планираното".

В писмото обаче не се посочват конкретни количества от ваксината. Съобщава се само, че до средата на месец март се очакват още две доставки. 

На 25 февруари в България са пристигнали и още 12 000 дози от иРНК ваксината на Moderna. Внесен са за съхранение в складовете на "Бул Био". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти