Снимка: © Булевард България

Министерството на здравеопазването избра да въведе Covid-сертификат за достъп до редица обекти и дейности. Заповедта на министър Стойчо Кацаров ще влезе в сила от 00:00 ч. в сряда срещу четвъртък – от 21 октомври.

Заповедта предвижда повечето дейности на закрито да се извършват само при наличие на т. нар. „зелен сертификат“ на посетителите, както и осигурен контрол на входа на съответното събитие или дейност от страна организаторите на събитието. Документът представлява доказателство за ваксинация, преболедуване на Covid или отрицателен PCR тест (важащ за 72 часа), както и отрицателен антигенен тест (важащ за 48 часа).

Мярката важи за всички граждани на възраст над 18 години - първоначално от МЗ обявиха, че прагът е 12 г., но в последния момент промениха заповедта.

Въвежда се Covid-сертификат за посетителите на всички кина, театри, концертни зали, музеи, галерии, циркове, магазини тип мол, магазини над 300 кв. м (без хранителни, аптеки и др. от критично значение), фитнеси, спортни зали и клубове, басейни, заведенията за хранене и развлечение, хотелите.

За всички работещи в лечебните заведения за болнична помощ и в старческите домове се изисква наличие на сертификат.

Какво е зеленият Covid-сертификат и как можем да го получим

Организирането на групови екскурзии също ще става само с представяне на сертификат. 

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и домове за социални услуги. На този етап не се изисква Covid-сертификат за преподаватели и непедагогически персонал в училищата.

Пазарите, тържищата, базарите и изложенията ще работят при организация, която не допуска повече от 1 човек на 8 кв. м. По отношение на спортните събития - на открито или закрито се допуска публика само със сертификат.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че не само посетителите на определени обекти ще трябва да представят сертификат, а и тези, които контролират спазването на мерките.

Във всички общини, в които заболеваемостта за 2-седмичен период е над 750 на 100 хиляди души от населението, ще се преустановяват учебните занимания в училищата, обяви Кацаров. 50% от паралелките ще преминават към онлайн обучение в общините със заболеваемост между 500 и 750 на 100 хил. – тогава ще действа ротационният принцип със седмична смяна на класовете.

50% от паралелките ще минават към дистанционно обучение в общини със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души, ако отсъстват над 20% от учениците или ако са карантинирани над 30% от паралелките.

Обучението в университетите ще бъде присъствено само при представяне на Covid-сертификат, в противен случай ще се провежда дистанционно.

Достъпът до администрацията засега ще става без Covid-сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Кацаров поясни, че сертификатът за преболедуване на коронавируса важи за 6 месеца, а за ваксинираните – в продължение на 1 година след втората доза. МЗ са се допитали до експертните съвети дали срокът на документа за преболедуване да се удължи също до 12 месеца. Все още няма становище само на имунолозите, но експертите по епидемиология са приветствали удължаването. Тестовете за антитела не попадат в сертификата.

„На първо място трябва да поставим нашата отговорност, защото никакъв контрол няма да е ефективен, ако ние сами не спазваме мерките. Органите, които ще следят за спазването, са хората от РЗИ, органите на МВР, на Българската агенция по безопасност на храните и общинските инспекторати“, каза Кацаров. 

"Избираме по-малкото зло. Ако се бяхме ваксинирали, днес щях да ви поканя, за да заявя, че отменям всички противоепидемични мерки. Когато станах министър, казах: "Хора, дайте да се ваксинираме". Не го направихме, темповете на ваксинация са бавни. Да, ще има недоволни от мярката със "зеления сертификат", но какво ще предложат недоволните? Критикуващите също нямат отговор", заяви министърът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър

Ицо Хазарта: ДПС имат депутат, който всъщност е охранител

Христо Петров казва, че образованието е на първо място сред приоритетите му