Сертификатите за Covid-19 скоро ще станат задължително условие за достъп до най-различни обществени места на закрито - от кина и ресторанти, до молове и фитнеси. 

Както в България, така и в ЕС, сертификатите са в три различни типа: 

- за ваксинация

- за преболедуване 

- за проведено изследване. 

За децата под 18-годишна възраст не се изисква предоставянето на такъв документ. Първоначалната идея на МЗ беше долната граница да е до 12 г., но тя беше увеличена до 18 г. в официалната заповед на Стойчо Кацаров. 

Сертификатът за ваксинация няма краен срок на валидност, за разлика от останалите варианти. Този принцип може да се коригира от ЕК в бъдеще, ако бъдат получени нови научни доказателства за продължителността на защитата. МЗ разреши издаването на временни едномесечни сертификати за хората, които са ваксинирани с първа доза от препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna или AstraZeneca. Той ще важи в рамките на един месец, така че хората да могат да посещават с него местата, в които достъпът става само с показване на Covid-сертификат. 

Ваксинирането е безплатно, предпазва от тежко протичане на заболяването, вече има данни, че помага за защита не само на индивидуално, но и на колективно ниво, и осигурява най-дългата продължителност за ползване на Covid-сертификата, признат в България. 

Документът за имунизация се създава в електронния регистър и се предоставя по искане на пациента от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар.

Вторият тип сертификат за преболедуване се издава само на граждани, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Covid-19. Този документ първоначално беше валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен PCR-тест на съответния човек, но по-късно МЗ разреши той да се ползва до една година от момента на регистриране на заболяването. 

Кръвни тестове за антитела, които са достъпни по аптеките, доскоро не се признаваха от здравните власти като доказателство за това, че човек се е срещал със SARS-Cov2.

От 11 ноември обаче България издава и временни сертификати и за тестовете за антитела на хора, които не са ваксинирани или не са доказано преболедували Covid-19. Те ще важат за 90-дневен период и само за територията на България. Изследването се признава само за IgG антитела с поне150 единици BAU. 

Третият тип сертификат - за еднократно проведено изследване - показва актуален резултат от PCR или антигенен тест за Covid-19, като от 21 октомври ще се приема като документ за свободен достъп до заведения, магазини и спортни центрове. 

Сертификатът за изследване има най-къс срок на валидност - до 72 ч. от датата на вземане на проба за PCR-тест и до 48 ч. от датата за вземане на проба при антигенните тестове. Мобилните пунктове за бързи тестове бяха въведени още преди няколко дни пред няколко столични заведения, които събираха такса за провеждането им.

Всеки от утвърдените сертификати съдържат QR-код, чрез който може да се проверява валидността им. 

Дигиталните им версии могат да се получат през сайта на Националната здравно-информационна система.  

Сертификатите за Covid-19 могат да се представят на хартиен носител или в електронния им вариант. Вече има различни и удобни app-ове за съхраняването им - от българския Cardbox, до чуждестранни приложения за мобилни портфейли като Green Pass Wallet, Yourwallet, Stocard и др. 

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект