Сертификатите за Covid-19 скоро ще станат задължително условие за достъп до най-различни обществени места на закрито - от кина и ресторанти, до молове и фитнеси.

Както в България, така и в ЕС, сертификатите са в три различни типа:

- за ваксинация

- за преболедуване

- за проведено изследване.

За децата под 18-годишна възраст не се изисква предоставянето на такъв документ. Първоначалната идея на МЗ беше долната граница да е до 12 г., но тя беше увеличена до 18 г. в официалната заповед на Стойчо Кацаров.

Сертификатът за ваксинация няма краен срок на валидност, за разлика от останалите варианти. Този принцип може да се коригира от ЕК в бъдеще, ако бъдат получени нови научни доказателства за продължителността на защитата. МЗ разреши издаването на временни едномесечни сертификати за хората, които са ваксинирани с първа доза от препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna или AstraZeneca. Той ще важи в рамките на един месец, така че хората да могат да посещават с него местата, в които достъпът става само с показване на Covid-сертификат.

Ваксинирането е безплатно, предпазва от тежко протичане на заболяването, вече има данни, че помага за защита не само на индивидуално, но и на колективно ниво, и осигурява най-дългата продължителност за ползване на Covid-сертификата, признат в България.

Документът за имунизация се създава в електронния регистър и се предоставя по искане на пациента от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар.

Вторият тип сертификат за преболедуване се издава само на граждани, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Covid-19. Този документ първоначално беше валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен PCR-тест на съответния човек, но по-късно МЗ разреши той да се ползва до една година от момента на регистриране на заболяването.

Кръвни тестове за антитела, които са достъпни по аптеките, доскоро не се признаваха от здравните власти като доказателство за това, че човек се е срещал със SARS-Cov2.

От 11 ноември обаче България издава и временни сертификати и за тестовете за антитела на хора, които не са ваксинирани или не са доказано преболедували Covid-19. Те ще важат за 90-дневен период и само за територията на България. Изследването се признава само за IgG антитела с поне150 единици BAU.

Третият тип сертификат - за еднократно проведено изследване - показва актуален резултат от PCR или антигенен тест за Covid-19, като от 21 октомври ще се приема като документ за свободен достъп до заведения, магазини и спортни центрове.

Сертификатът за изследване има най-къс срок на валидност - до 72 ч. от датата на вземане на проба за PCR-тест и до 48 ч. от датата за вземане на проба при антигенните тестове. Мобилните пунктове за бързи тестове бяха въведени още преди няколко дни пред няколко столични заведения, които събираха такса за провеждането им.

Всеки от утвърдените сертификати съдържат QR-код, чрез който може да се проверява валидността им.

Дигиталните им версии могат да се получат през сайта на Националната здравно-информационна система.

Сертификатите за Covid-19 могат да се представят на хартиен носител или в електронния им вариант. Вече има различни и удобни app-ове за съхраняването им - от българския Cardbox, до чуждестранни приложения за мобилни портфейли като Green Pass Wallet, Yourwallet, Stocard и др.

Как да запазим сертификата за Covid-ваксина в телефона си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени