Снимка: © Getty Images

Изследване на университета в шведския град Умео е доказало силна връзка между ваксинирането срещу Covid-19 и понижаването на риска от предаване на болестта между членовете на едно семейство. Данните от него бяха цитирани от проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни болести - като пример за ефикасността на ваксинационната кампания, която все още се сблъсква с огромни трудности в България.

Учените от Швеция са показали, че хората без имунитет срещу Covid-19 са в значително по-ниска опасност от заразяване и хоспитализиране, колкото повече се увеличават членовете на тяхното семейство, които са напълно ваксинирани или са придобили имунитет след преболедуване.

Изводите са направени на базата на кохортно изследване на 1 789 728 души от 814 806 семейства в страната (с между 2 и 5 души в домакинство). Използвани са комбинирани данни от регистрите на няколко здравни и статистически служби. Проучването е национално представително и е публикувано в медицинския журнал JAMA Internal Medicine.

Авторите му проследяват здравния статус на хората в среден период от около 26 дни през април-май 2021 г. (когато ваксинационната програма вече е в ход), за да видят колко от изследваните лица ще дадат положителна проба за коронавирусна инфекция и в каква семейна среда живеят те.

Оказва се, че 5,7%, или малко под 89 000 души от неимунизираните наблюдавани хора, са се разболели от Covid-19 по време на проверявания период.

Учените установяват значителна връзка между броя на имунизираните членове на семейството и спадащия процент на риска от зараза на незащитените близки.

При семейства с 1 имунизиран човек - неимунизираните близки имат 45-61% по-малък риск от заразяване с Covid-19, независимо от броя на хората в домакинството.

В семейства с 2 имунизирани души - неимунизираните им близки вече имат между 75 и 86% по-малък риск от заразяване.

Опасността от инфекция стига до 91-94% в семействата, където има трима имунизирани членове.

При петчленни семейства, в които само един човек не е имунизиран, рискът от негово заболяване с коронавирус е намален с 97%, става ясно от данните на шведските учени.

Ползите от тази имунна защита са сходни както при хората, чийто имунитет е придобит от преболедуване, така и при хората с една доза или с пълен ваксинационен курс.

"Тези данни водят до извода, че ваксините играят ключова роля за ограничаване на предаването на вируса в рамките на семейството, което вероятно ще има влияние върху колективния имунитет и пандемичния контрол", казват още авторите на изследването.

Проф. Петер Нордстрьом от университета в Умео посочва, че изследването доказва значимостта на ваксинирането не само за индивидуална защита, но и за недопускане на разпространението на заразата във високорискова среда.

Почти 81% от пълнолетното население на Швеция вече е напълно ваксинирано срещу Covid-19, според актуалните данни на Европейския център за контрол на заболяванията.


България под диктатурата на антиваксъритеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ