Снимка: © Getty Images

Изследване на университета в шведския град Умео е доказало силна връзка между ваксинирането срещу Covid-19 и понижаването на риска от предаване на болестта между членовете на едно семейство. Данните от него бяха цитирани от проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни болести - като пример за ефикасността на ваксинационната кампания, която все още се сблъсква с огромни трудности в България. 

Учените от Швеция са показали, че хората без имунитет срещу Covid-19 са в значително по-ниска опасност от заразяване и хоспитализиране, колкото повече се увеличават членовете на тяхното семейство, които са напълно ваксинирани или са придобили имунитет след преболедуване.

Изводите са направени на базата на кохортно изследване на 1 789 728 души от 814 806 семейства в страната (с между 2 и 5 души в домакинство). Използвани са комбинирани данни от регистрите на няколко здравни и статистически служби. Проучването е национално представително и е публикувано в медицинския журнал JAMA Internal Medicine. 

Авторите му проследяват здравния статус на хората в среден период от около 26 дни през април-май 2021 г. (когато ваксинационната програма вече е в ход), за да видят колко от изследваните лица ще дадат положителна проба за коронавирусна инфекция и в каква семейна среда живеят те.

Оказва се, че 5,7%, или малко под 89 000 души от неимунизираните наблюдавани хора, са се разболели от Covid-19 по време на проверявания период. 

Учените установяват значителна връзка между броя на имунизираните членове на семейството и спадащия процент на риска от зараза на незащитените близки. 

При семейства с 1 имунизиран човек - неимунизираните близки имат 45-61% по-малък риск от заразяване с Covid-19, независимо от броя на хората в домакинството. 

В семейства с 2 имунизирани души - неимунизираните им близки вече имат между 75 и 86% по-малък риск от заразяване

Опасността от инфекция стига до 91-94% в семействата, където има трима имунизирани членове. 

При петчленни семейства, в които само един човек не е имунизиран, рискът от негово заболяване с коронавирус е намален с 97%, става ясно от данните на шведските учени. 

Ползите от тази имунна защита са сходни както при хората, чийто имунитет е придобит от преболедуване, така и при хората с една доза или с пълен ваксинационен курс. 

"Тези данни водят до извода, че ваксините играят ключова роля за ограничаване на предаването на вируса в рамките на семейството, което вероятно ще има влияние върху колективния имунитет и пандемичния контрол", казват още авторите на изследването. 

Проф. Петер Нордстрьом от университета в Умео посочва, че изследването доказва значимостта на ваксинирането не само за индивидуална защита, но и за недопускане на разпространението на заразата във високорискова среда. 

Почти 81% от пълнолетното население на Швеция вече е напълно ваксинирано срещу Covid-19, според актуалните данни на Европейския център за контрол на заболяванията. 


България под диктатурата на антиваксърите  Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект

Как ще се разпределят министерствата в новата коалиция?

ИТН може да получи Енергетиката и МРРБ, ДБ - Правосъдие и Е-управление