От днес в София и цялата страна влизат в сила „мерки“. Да не ги изброявам – същите са като преди година. Това означава, че за година и половина светът измисли ваксини, измисли сертификати, наложи спазването на правила и от месеци вече цивилизованият свят живее втори живот. Работят бизнесите, работят хората със свободни професии, населението ходи на мачове, кина, ресторанти.

България през това време беше превзета от долнопробна пропагандна машина, която върви с руско гориво. И като всяко руско гориво и това ни излиза много скъпо – в пари и в животи. В неумолим ритъм от 100 на ден. 100 българи всеки ден отлитат на небето и изглежда само близките на тези хора се вълнуват от това.

И ето ви сега – „мерки“. Трудно може да се измисли по-нелепа история от тази. Тъп виц. Няма да е за първи път всички да го отнасят в името на „обикновените“ българи.

Онова нямо мнозинство, което избира да бъде оправяно от Бойко, Слави, Боби Михайлов, и издига Луна за кандидат-президент.

Защо по дяволите всички да ядем дървото на „мерките“, когато е ясно, че тежките заболявания и смъртите са предотвратими? Че милиарди хора са ваксинирани, без да „изчакват малко“, и без да искат да разберат „какво има във ваксините.“ Хора, които са на последно място в ЕС по функционална грамотност, 30% от тях си мият зъбите и нямат проблеми да се хранят със „заместващи продукти“, държат да знаят какво има във ваксините. Тази амбиция леко ме стъписва, признавам.

Изборите?

Пиари са казали на политиците, че по време на избори не трябва да се говори по теми, които разделят. И те си траят.

Трае си Румен Радев, който избра откровен антиваксър за министър на здравеопазването и даже не се възползва от възможността да го смени във втория си кабинет. Очакваме ли от антиваксър да убеждава хората да се ваксинират?

Президентът не свика съвет за национална сигурност по въпроса, а ако стотиците измиращи, пълните болници, претъпканите лаборатории и здравна инфраструктура не са въпрос на национална сигурност, аз не знам кое е. Институцията Президент, която се ползва с над 50% доверие, не благоволява например да ползва правото си на обръщение към нацията, за да се опита да убеди, призове, повлияе.

ГЕРБ са уж опозиция, но и те се ограничават с полуизказвания, че служебното правителство се е провалило с имунизационната кампания. На тях сега им е по-важно да дойдат в София „пътищарите“, да понамачкат пустите жълти павета, за да има малко „напрежение“. Като от цените на тока, ама това е друга тема.

Траят си БСП, ДБ. Хората на Слави са стабилно „на другия бряг“. Мълчи си Мая, Лозан, Анастас. Всеки да си "преценя".

Като казах по-горе национална сигурност. Помните ли, че в началото на пандемията една жена председател на фармацевтичен съюз каза, че има опасност да не достигат лекарства? Помните ли, че ѝ повдигнаха обвинение, и я разнасяха по съдилища една година? Така.

А помните ли, че прокуратурата повдигна обвинения на Мангъров, Чорбанов и Антония Първанова за публично разпространение на фалшива информация, която ефективно доведе до смъртта на много хора? Не помните. Е, защото няма обвинения.

Помните ли Съюзът на издателите, СЕМ, СБЖ да се са се изказали против разпространяването на тази информация в медиите? Не помните. Не помните и Българският лекарски съюз да се е възмутил срещу колегите си и да е защитил науката.

Да е порицал онези Хипократови войни, които издават фалшиви сертификати.

Всъщност аз съм убеден, че хората в тази държава чакаха политиците им, техните кандидати и избраници, тези, които са непрекъснато в телевизорите, да започнат да говорят за ваксинацията, да ги окуражат. За икономическите ползи, които имунизацията води. И всичко щеше да е по-различно.

Лидерите ни си траят.

Българите търсят лидери. Ама няма.


Болници искат пациентите без ваксинация да доплащат за лечение на Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023
Важно днес

Белият дом предупреди, че помощта за Украйна е на изчерпване

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, а финансирането на Украйна стана повод за политически спорове.

13:02 - 04.12.2023
Важно днес

Земетресение с магнитуд от 5,1 в Северозападна Турция, усетено е и у нас

Трусът е станал в 10:42 ч. (9:52 ч. българско време) и е с дълбочина 9 км.

12:01 - 04.12.2023