Болници искат пациентите без ваксинация да доплащат за лечение на Covid-19 Снимка: © Getty Images

Българска болнична асоциация (ББА) ще поиска от Министерството на здравеопазването неваксинираните пациенти с Covid-19, които се приемат в болници, да заплащат част от разходите по лечението си. Причината – „големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната“.

„При положение че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена“, пишат от ББА. „Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал, и усложняване на проблема с недостига на кадри“.

Ден след публикуваното писмо адвокат Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация заяви като аргумент в сутрешния блок на Нова ТВ, че разходите за лечението на заразен и хоспитализиран пациент с Covid при всички случаи са над 3500 лева. Стойността на клиничната пътека е 1200 лева.

„Няма как болниците повече да буферират разликата между реалната стойност на лечението и осигуряваното от държавата“, каза тя в петък.

На въпрос какво ще се случва с пациентите в тежко състояние, които нямат възможност да доплащат, представителят на Болничната асоциация заяви, че „това тепърва ще се уточнява“.

В ББА влизат основно частни болници като „Токуда“, „Сити Клиник“, „Софиямед“, „Унихоспитал“-Панагюрище, „Доверие“, „Медика“-Русе, както и няколко общински и държавни лечебни заведения.

От асоциацията предлагат хората, които избират да не се ваксинират без медицинска причина, „да споделят поне част от своята отговорност към обществото“.

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от Covid-19, освен ако те не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерството на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

През последното денонощие в болници са постъпили още 721 пациенти с коронавирус, като над 90% от тях са без имунизация. В лечебните заведения са настанени 5867 души с Covid, а от тях 493 се намират в интензивни отделения. Почти всеки ден около 90 на сто от новоприетите в болници не са ваксинирани.

Общо 1 377 516 български граждани са със завършен имунизационен курс, което е около 20% от населението и ни отрежда последното място сред страните от ЕС.

През август и септември Българската болнична асоциация проведе информационна ваксинационна кампания с подкрепата на Българския лекарски съюз, Национална пациентска организация, КРИБ и други сдружения и съюзи. „Кампанията си постави за цел чрез доказани професионалисти да отговори на най-важните въпроси, касаещи смисъла и важността на ваксините, в стремежа на всички заинтересовани страни да се омекоти ударът от новата вълна на пандемията и да бъде защитен максимален брой хора“, пишат от ББА.


България под диктатурата на антиваксърите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024