Снимка: © Getty Images

Българска болнична асоциация (ББА) ще поиска от Министерството на здравеопазването неваксинираните пациенти с Covid-19, които се приемат в болници, да заплащат част от разходите по лечението си. Причината – „големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната“.

„При положение че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена“, пишат от ББА. „Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал, и усложняване на проблема с недостига на кадри“.

Ден след публикуваното писмо адвокат Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация заяви като аргумент в сутрешния блок на Нова ТВ, че разходите за лечението на заразен и хоспитализиран пациент с Covid при всички случаи са над 3500 лева. Стойността на клиничната пътека е 1200 лева.

„Няма как болниците повече да буферират разликата между реалната стойност на лечението и осигуряваното от държавата“, каза тя в петък.

На въпрос какво ще се случва с пациентите в тежко състояние, които нямат възможност да доплащат, представителят на Болничната асоциация заяви, че „това тепърва ще се уточнява“.

В ББА влизат основно частни болници като „Токуда“, „Сити Клиник“, „Софиямед“, „Унихоспитал“-Панагюрище, „Доверие“, „Медика“-Русе, както и няколко общински и държавни лечебни заведения.

От асоциацията предлагат хората, които избират да не се ваксинират без медицинска причина, „да споделят поне част от своята отговорност към обществото“.

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност лечебните заведения да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от Covid-19, освен ако те не разполагат с медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е Министерството на здравеопазването да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти.

През последното денонощие в болници са постъпили още 721 пациенти с коронавирус, като над 90% от тях са без имунизация. В лечебните заведения са настанени 5867 души с Covid, а от тях 493 се намират в интензивни отделения. Почти всеки ден около 90 на сто от новоприетите в болници не са ваксинирани.

Общо 1 377 516 български граждани са със завършен имунизационен курс, което е около 20% от населението и ни отрежда последното място сред страните от ЕС.

През август и септември Българската болнична асоциация проведе информационна ваксинационна кампания с подкрепата на Българския лекарски съюз, Национална пациентска организация, КРИБ и други сдружения и съюзи. „Кампанията си постави за цел чрез доказани професионалисти да отговори на най-важните въпроси, касаещи смисъла и важността на ваксините, в стремежа на всички заинтересовани страни да се омекоти ударът от новата вълна на пандемията и да бъде защитен максимален брой хора“, пишат от ББА.


България под диктатурата на антиваксърите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект