Стойчо Кацаров отхвърли възможността за прилагане на нови мерки от страна на Министерството на здравеопазването за по-активно ваксиниране на населението или задължаване на определени професионални групи с висок риск да се имунизират.

"Прекалената агресия може да влоши ситуацията, затова сме внимателни в този процес. Придържали сме се към разбирането, че това е доброволен акт. Ако хората продължават да не желаят да се ваксинират, това ще е цената, която ще платим. Това не е задача на здравното министерство, а на всички нас. Ако всички не разберем това нещо и не направим осъзнат избор да се ваксинираме, няма да стане това. Не очаквайте здравният министър да ваксинира някого насила. Това няма да се случи. Здравните власти са осигурили ваксините, цялата логистика е изградена, цялата информация е предоставена. Какво повече да направят? Да упражнят насилие? ", каза Кацаров в Нова ТВ.

На въпроса защо МЗ не предприема действия в момент, в който България е на 5-то място по смъртност от Covid-19 в света, Кацаров обясни ситуацията с "лошото състояние на здравната система, лошото управление на здравната система в кризата и нивото на ваксинация сред населението".

Той оправда ситуацията в страната с това, че държавите от Югоизточна Европа в момента са по-засегнати от западноевропейските страни, а "България беше на първо място по обща смъртност и преди Covid".

Министърът на здравеопазването твърди, че заболеваемостта в тази вълна на пандемията вече е достигнала пика си, въпреки че според официалната статистика седемдневният брой на случаите не е в "плато", а нараства.

Смъртността вероятно ще продължи да расте, тъй като тенденцията й изостава с около 2-3 седмици от нивото на броя на заразените лица.

Кацаров твърди, че здравната система е по-добре организирана от миналите вълни на пандемията и че засега медиците се "справят много добре със ситуацията".

"Следим много внимателно развитието. Заредени сме с лекарства и кислород, имаме легла, за да посрещнем нуждите", каза той.

Министърът отказа да коментира евентуалното въвеждане на нови ограничителни мерки, които може да бъдат обявени след 15 октомври. Той посочи единствено, че се обсъжда използването на зеления сертификат като достъп до обществени места.

На твърденията от страна на лични лекари в София, че кабинетите им отново са препълнени с чакащи пациенти въпреки откриването на амбулаторни Covid-зони, Кацаров репликира: "Нали не очаквате министърът да подреди хората пред всеки кабинет? Ако нямаше Covid-зона, това щеше да е винаги така. Затова ги създадохме, за да облекчим личните лекари".

Той обвини някои от критиците си в това, че "са се понапрегнали от предизборната кампания" и че "използват отделни елементи на системата, дори слухове, за да атакуват принципа" на организацията на здравната система.

Кацаров отхвърли и възможността за налагане на по-строги мерки в училищата при определяне на ротационното присъствено обучение.

"Здравните власти са определили правилата за това как да се карантинират децата. От директора се очаква да реши кой от класовете да учи присъствено - ако класът е с 2 души по-малко или с 20 души по-малко. Не е проблем на здравните власти да решават как да се организира учебният процес", каза той.

България под диктатурата на антиваксъритеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.