Стойчо Кацаров: Не очаквайте здравният министър да ваксинира някого насила

Стойчо Кацаров отхвърли възможността за прилагане на нови мерки от страна на Министерството на здравеопазването за по-активно ваксиниране на населението или задължаване на определени професионални групи с висок риск да се имунизират.

"Прекалената агресия може да влоши ситуацията, затова сме внимателни в този процес. Придържали сме се към разбирането, че това е доброволен акт. Ако хората продължават да не желаят да се ваксинират, това ще е цената, която ще платим. Това не е задача на здравното министерство, а на всички нас. Ако всички не разберем това нещо и не направим осъзнат избор да се ваксинираме, няма да стане това. Не очаквайте здравният министър да ваксинира някого насила. Това няма да се случи. Здравните власти са осигурили ваксините, цялата логистика е изградена, цялата информация е предоставена. Какво повече да направят? Да упражнят насилие? ", каза Кацаров в Нова ТВ.

На въпроса защо МЗ не предприема действия в момент, в който България е на 5-то място по смъртност от Covid-19 в света, Кацаров обясни ситуацията с "лошото състояние на здравната система, лошото управление на здравната система в кризата и нивото на ваксинация сред населението".

Той оправда ситуацията в страната с това, че държавите от Югоизточна Европа в момента са по-засегнати от западноевропейските страни, а "България беше на първо място по обща смъртност и преди Covid".

Министърът на здравеопазването твърди, че заболеваемостта в тази вълна на пандемията вече е достигнала пика си, въпреки че според официалната статистика седемдневният брой на случаите не е в "плато", а нараства.

Смъртността вероятно ще продължи да расте, тъй като тенденцията й изостава с около 2-3 седмици от нивото на броя на заразените лица.

Кацаров твърди, че здравната система е по-добре организирана от миналите вълни на пандемията и че засега медиците се "справят много добре със ситуацията".

"Следим много внимателно развитието. Заредени сме с лекарства и кислород, имаме легла, за да посрещнем нуждите", каза той.

Министърът отказа да коментира евентуалното въвеждане на нови ограничителни мерки, които може да бъдат обявени след 15 октомври. Той посочи единствено, че се обсъжда използването на зеления сертификат като достъп до обществени места.

На твърденията от страна на лични лекари в София, че кабинетите им отново са препълнени с чакащи пациенти въпреки откриването на амбулаторни Covid-зони, Кацаров репликира: "Нали не очаквате министърът да подреди хората пред всеки кабинет? Ако нямаше Covid-зона, това щеше да е винаги така. Затова ги създадохме, за да облекчим личните лекари".

Той обвини някои от критиците си в това, че "са се понапрегнали от предизборната кампания" и че "използват отделни елементи на системата, дори слухове, за да атакуват принципа" на организацията на здравната система.

Кацаров отхвърли и възможността за налагане на по-строги мерки в училищата при определяне на ротационното присъствено обучение.

"Здравните власти са определили правилата за това как да се карантинират децата. От директора се очаква да реши кой от класовете да учи присъствено - ако класът е с 2 души по-малко или с 20 души по-малко. Не е проблем на здравните власти да решават как да се организира учебният процес", каза той.

България под диктатурата на антиваксъритеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023