Вирусолозите и имунолозите ще предложат затягане на ограничителните мерки заради Covid-пандемията на следващия консултативен съвет на 18 октомври. Това каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за "Неделя 150". 

Тя отказа да коментира конкретните предложения и резултати, но се застъпи за ограничаване на социалните контакти между потенциални вирусоносители (неваксинирани / непреболедували хора) и за носенето на маски на открито при събирания на големи групи хора. 

На въпроса дали засилването на мерките няма да доведе до нови протести на засегнати браншове, тя коментира: "Не мога да отменя нито вируса, нито епидемията. Ние сме в извънредна ситуация". 

Ива Христова посочи, че въвеждането на изисквания за Covid-сертификати или бързи тестове на място е много добро предложение от страна на доц. Ангел Кунчев, защото предоставя "едър филтър" за недопускане на превръщането на обществените места в "развъдник на коронавируса". 

Тя се обърна с призив към всички хора да се ваксинират, като напомни, че опитът на страните от цял свят доказва безопасността и ефикасността на ваксините. 

"Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма - ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и на крак. Официалните данни показват, че над 90 процента в болниците са неваксинирани хора, а 99% от починалите хора са неваксинирани. Шансът да стигнеш до тежко заболяване е много малък. 
Ние не можем да правим изключение от целия свят. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много", каза тя. 

Христова цитира ново изследване от Швеция, което е доказало, че "дори един член на фамилията да е ваксиниран, това намалява с 50% шанса другите да се заразят". 

"Това е доказано върху огромен брой хора в Швеция. А ние нека си мислим още дали можем да не се ваксинираме и да избягаме на вируса", каза тя. 

Тя посочи, че вече има научни доказателства за високите ползи от поставяне на бустерни дози при ваксинираните хора при 6-8 месеца след първата имунизация. 

"Много се надявам така както западните страни излязоха от тази вълна, надявам се да дойде и нашето време. Но това зависи от нашето разумно поведение като общество. Мисля, че едно от нещата, на които ни научи пандемията, е колко сме свързани едни с други и колко е важна отговорността на всеки член на обществото", каза още Ива Христова. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед