Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

Вирусолозите и имунолозите ще предложат затягане на ограничителните мерки заради Covid-пандемията на следващия консултативен съвет на 18 октомври. Това каза проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за "Неделя 150".

Тя отказа да коментира конкретните предложения и резултати, но се застъпи за ограничаване на социалните контакти между потенциални вирусоносители (неваксинирани / непреболедували хора) и за носенето на маски на открито при събирания на големи групи хора.

На въпроса дали засилването на мерките няма да доведе до нови протести на засегнати браншове, тя коментира: "Не мога да отменя нито вируса, нито епидемията. Ние сме в извънредна ситуация".

Ива Христова посочи, че въвеждането на изисквания за Covid-сертификати или бързи тестове на място е много добро предложение от страна на доц. Ангел Кунчев, защото предоставя "едър филтър" за недопускане на превръщането на обществените места в "развъдник на коронавируса".

Тя се обърна с призив към всички хора да се ваксинират, като напомни, че опитът на страните от цял свят доказва безопасността и ефикасността на ваксините.

"Данните от изследвания по цял свят показват, че ваксинираните прекарват много леко. Нищо общо няма - ваксинираните ще го изкарат като лека хрема и на крак. Официалните данни показват, че над 90 процента в болниците са неваксинирани хора, а 99% от починалите хора са неваксинирани. Шансът да стигнеш до тежко заболяване е много малък.
Ние не можем да правим изключение от целия свят. Дори сега се заговори за интраназална ваксина, т.е. като спрей да се впръсква в носа, да се създаде лигавичен имунитет и вирусът да се ликвидира още на входната врата. Доказателствата за ползите от ваксините са безкрайно много", каза тя.

Христова цитира ново изследване от Швеция, което е доказало, че "дори един член на фамилията да е ваксиниран, това намалява с 50% шанса другите да се заразят".

"Това е доказано върху огромен брой хора в Швеция. А ние нека си мислим още дали можем да не се ваксинираме и да избягаме на вируса", каза тя.

Тя посочи, че вече има научни доказателства за високите ползи от поставяне на бустерни дози при ваксинираните хора при 6-8 месеца след първата имунизация.

"Много се надявам така както западните страни излязоха от тази вълна, надявам се да дойде и нашето време. Но това зависи от нашето разумно поведение като общество. Мисля, че едно от нещата, на които ни научи пандемията, е колко сме свързани едни с други и колко е важна отговорността на всеки член на обществото", каза още Ива Христова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024