Зеленски пред Летерман от метрото в Киев: "Мразиш врага, но трябва да се биеш по правилата. Останете хора". Снимка: © Netflix

Метрото в Киев - най-безопасното място в столицата на Украйна от 24 февруари, когато Русия я нападна. Звукът на преминаващи влакове край станция "Майдан Незалежности" - "Площад на независимостта". Сирени за въздушна тревога.

Това са декорът и съпроводът на интервюто на легендарния американски водещ Дейвид Летерман с президента Володимир Зеленски. Той е героят в последния епизод на шоуто "Моят следващ гост няма нужда от представяне" на Летерман, излъчвано по Netflix.

Американецът пътува до Киев през октомври за този разговор. Камерата понякога се обръща към публиката. Хората са в камуфлажни дрехи. Зеленски е облечен в черен суетшърт с простичкия надпис "I`m Ukrainian".

Втората част от интервюто се провежда няколко седмици по-късно и от дистанция, докато водещият е в Ню Йорк. А президентът говори за всичко - за войната, която се превръща в навик, за тишината, за това как се променят украинците, за пропагандата на Кремъл, за съпругата си, за децата. И за победата. И за бъдещето.

Войната като навик

"За съжаление войната се превърна в навик за нас. Казвам "за съжаление", защото войната не трябва да се превръща в навик", казва Зеленски, докато се чува поредната сирена, предупреждаваща, че руските сили може да нанесат въздушен удар. Поредният.

"Но ние толкова сме свикнали със сирените, че понякога дори не им обръщаме внимание и не слизаме в метрото, в бомбоубежището, в мазето - няма значение къде, важното е да е по-безопасно. Но за мен сирената е напомняне, че войната не е приключила. В началото имаше голяма еуфория, когато Киев и регионът бяха освободени, сякаш войната е свършила. Но тя не свършва, когато не убиват твоя съсед, твой близък или семейство, а някъде загиват наши военни. Сирената е напомняне, че някъде там някой дава живота си за твоя".

За пропагандата на Кремъл и променя ли войната украинците

Президенът знае, че версията на Кремъл, че "Украйна не съществува" е разказ, който цели да оправдае инвазията.

"Това е просто политиката на сегашния президент на Русия, политиката на неговото обкръжение. Те специално разработват този разказ и го дават на обществото си. За съжаление, ако трябва да сме честни, те успяха да го направят: да победят обществото си, да промият мозъците. Успяха да убедят руснаците и да ги затворят в информационен балон. Няма украинци (за тях), това е някакво малко парче, някъде далеч от покрайнините. Пропагандната теза на Кремъл, че "украинците нямат нито свой език, нито наследство, нито история - нищо" ще рухне бързо, когато Украйна победи във войната", казва Зеленски.

Президенът споделя, че дали и как войната променя украинците ще се разбере, когато приключи. "Тя просто те поставя в други условия на живот. В тези условия можеш или да станеш човек, или да се превърнеш в животно, терорист, мародер, изнасилвач. Аз видях всичко това. Всички видяхме последиците от руската окупация".

"Войната е избор. И това е труден избор. Ежедневно си обхванат от омраза към врага, който ти е отнел (миналия живот). Но тази омраза трябва да бъде потисната, защото въпреки факта, че това е враг, трябва да се биеш по правилата. Останете хора", призовава Зеленски пред Летерман.

И добавя, че с началото на войната е започнал да обича баналните неща: срещите с децата, обикновения живот, утрото. "И да няма сирени. Тишина. Тишината е много важна"

Как минава денят

"Обикновено се събуждам в 5 до 6,30 сутринта. Ако има критична ситуация, се събуждам от телефонно обаждане. След това имам военен съвет. Добре е, ако имам време да говоря по телефона с децата или съпругата си. Само в тези моменти мога да издишам. Всеки ден от сутрин до вечер се занимавам с управлението на войната и състоянието на Украйна. Също така обичам да се храня", е разказът за всекидневието.

За децата

"Путин открадна детството на децата ни", казва Володимир Зеленски. И още: "Но, от друга страна, всеки от нас знае какво трябва да даде, за да защити страната си. Нашите деца дадоха детството си".

Президенът разказва, че синът му, който е едва на 9 години, знае имената на всяко оръжие. И не ги знае от баща си. "Нашите деца не трябва да казват нищо за победата. Повярвайте ми, те знаят за войната повече от нас. Те са в дълбините на тази война. Затова, от една страна, на мен ми е по-лесно от другите бащи, защото рядко виждам децата си, а когато имам възможност да ги видя, те са щастливи, независимо какво им казвам. Понякога ми се струва, че изобщо не се интересуват от смисъла, главното за тях е, че съм наблизо, че ги прегръщам."

За хумора. И един виц от Зеленски

Срещат се двама одески евреи и единият казва на другия:

- Е, какво е положението там, какво казват?

- Русия е във война с НАТО.

- Е, руснаците загубиха 70 хил. войници, изстреляха всички ракети, много техника беше повредена и взривена. А НАТО все още не е пристигнала.

Володимир Зеленски разказва вица, когато Летерман го пита за чувството за хумор и какво се случва с него по време на война. Президентът, който е комик, актьор и продуцент в живота преди политиката, казва, че "хуморът е част от вашето тяло".

Във война и трудна ситуация чувството за хумор помага "да не се побъркате, то е много важно".

"Знаете, че има драма, има трагедия и има трагикомедия. И всички хора - и тези, които са в окопите, и тези, които сега минават покрай метрото - всички те ходят на работа и всички ние работим, за да създадем живот. И се обръщаме към хумора, за да се развеселим. В Съветския съюз всички живееха в доста трудни условия и хуморът ни даваше вдъхновение да живеем, да отглеждаме деца. И сега също, в трудни времена, хората продължават да се шегуват.

За Владимир Путин и има ли война без него

"(Ако Путин не стане), няма да има война. Авторитарният режим е опасен. Не може всичко да зависи от един човек. А ако такъв човек си тръгне, институциите спират. Такъв беше случаят по време на Съветския съюз. Така че ако той не си тръгне, ще им бъде трудно. Те ще трябва да се занимават с вътрешна, а не с външна политика", казва Зеленски, когато разговорът стига до Владимир Путин.

По думите му в Русия ще се борят за демокрация. "Но само в момента, в който настъпи пълна изолация от целия цивилизован свят, единственият изход от която е спазването на международното право. А това вече е демокрация. Признаването на суверенитета и териториалната цялост не се отнася за Украйна, а за всички държави. Грузия, Молдова.

"Днес никой няма да подаде ръка на представителите на Русия по света, във всеки смисъл на думата (...) Русия не може да участва в международни състезания, в световни първенства, в церемониите по връчване на Оскар. Това също е истинска изолация. Мисля, че това е единствената истинска реакция на международната общност. Русия се е превърнала в символ на празнота, нещо много неприятно", казва още украинският президент..

И констатира със съжаление, че голям процент от хората вярват на Владимир Путин. "Те затвориха вратата, затвориха прозореца и се скриха от войната. Това е малодушие. Вие не знаете къде живеете, не познавате реалността. А има и хора, които просто се страхуват. Те разбират действителността, но се страхуват, защото... защото се страхуват."

За заплахата от ядрен конфликт

Володимир Зеленски разделя въпроса за ядрена заплаха на две, макар резултатът да би бил един и същи - от една страна са действията на Русия в атомната централа в Запорожие, което само по себе си е голяма заплаха. От друга страна е въпросът дали Путин е готов на ядрен удар.

"Срещал съм се с него и видях в него желание да живее. Той много обича живота си. Той дори седи в края на тази дълга маса, защото се страхува да не хване коронавирус или някаква друга инфекция. Така че той все още се страхува от смъртта. Затова не съм сигурен, че ще използва ядрено оръжие, защото ако натисне копчето, отговорът може да дойде от всяка страна и директно върху него", смята Зеленски, припомняйки дългата метри нелепа маса, на която руският президент се снима как приема гости в Кремъл.

За края на войната. И за бъдещето

Никой не може да каже колко дълго ще продължи войната, откровен е Зеленски. Казва и защо:

"Аз съм отговорен човек и разбирам колко е важно хората да чуят, че войната е приключила. Защото това е основният въпрос сега, а аз не си играя с такива неща. За нас краят на войната е тогава, когато отново завладеем земята си в нейните граници. Това не е замразяване на конфликта, не означава, че утре няма да летят безпилотни самолети и някъде на фронта ще бъдат убити хора, но това е далеч и не достига до нас. Не, това е погрешно и нечестно. Нашите граждани са във война, така че войната е навсякъде, тя дойде във всяка къща. Следователно войната ще приключи само когато земята ни спре да бъде окупирана.За това дали украинците са уморени от войната

По думите му украинците се справят някак, въпреки умората, във война. "Открихме така наречените "центрове за непобедимост", където могат да кандидатстват хора, които не са имали електричество вкъщи повече от 12 часа. Живеем и се чудим доколко това прилича на ситуацията от 40-те години на миналия век. Президентът на Руската федерация не можа да изчисли това: колкото повече ни бият - а те бият несправедливо - толкова повече хората искат да преминат всичко това с достойнство и да излязат победители. Проведохме анкета и днес 98% от населението на нашата страна казва: дори и без електричество, макар и без вода, но определено без Русия."

Според украинския президент Русия иска да управлява глада, светлината и водата.

"Струва ми се, че ако не си бог и правиш това, кой си ти? Ти си варварин. Тези хора в Кремъл трябва да решат кои са - варвари или просто луди", казва още Зеленски.

За бъдещето заявява: "Със сигурност ще бъда президент, докато победим във войнагта. А след това не знам, още не съм мислил. Наистина искам просто да отида на море. И да пия бира."

А за хората на Украйна, които от началото на войната защитават родината си - не само армията, а и цивилните граждани, които дори с голи ръце заставаха срещу руските танкове още в началото на войната, казва: "И всички тези хора бяха и войници - защото защитаваха много повече от това, което имаха, и даваха живота си за това".

Целият разговор на Дейвид Летерман с Володимир Зеленски може да се види в платформата Netflix.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024