Зеленски: Много скоро ще празнуваме два Дни на победата, а други - нито един Снимка: © Youtube/ Presidental Office of Ukraine

Украйна няма да позволи на Русия "да си присвои победата над нацизма през 1945 г." - това заяви украинският президент Володимир Зеленски в свое видео обръщение по повод 9 май - денят, в който Русия чества Деня на победата. Зеленски каза, че страната му ще спечели войната и няма да отстъпи никаква територия.

"В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще победим", казва Зеленски в своето послание, докато върви по централния булевард Хрешчатик в Киев.

Президентът заяви, че украинците са свободен народ, който се е борил за защита на земята си много пъти в историята и има свой "собствен път".

„Горди сме с нашите предшественици, които заедно с други народи в рамките на антихитлеристката коалиция победиха нацизма. Няма да оставим никого да анексира тази победа, да си я присвои“, допълни още той.

Зеленски изброи няколко украински градове, които в момента са под контрол на нахлуващите руски сили, като каза, че украинците по време на Втората световна война са изгонили силите на нацистка Германия от тези региони.

В обръщението си държавният глава подчерта как Русия се е надявала Украйна да се откаже от празнуването на 9 май и победата над нацизма, за да може "думата денацификация да получи своя шанс". "Денацификация на Украйна" е основният аргумент, който Путин изтъква, за да оправдае военната инвазия в Украйна.

"Много скоро в Украйна ще се отбелязват два Дни на победата. А за някой няма да остане и един. Победихме тогава. Ще победим и сега!", заяви Зеленски.

Русия, която започна военна инвазия в Украйна на 24 февруари, също отбеляза годишнинаната от победата на Съветския съюз във Втората световна война. Президентът Владимир Путин ръководеше парад от войски, танкове, ракети и междуконтинентални балистични ракети на Червения площад в Москва.

Речта на Путин на 9 май: Оправдания за войната без нищо запомнящо се


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023