Зеленски направи поредна ключова смяна в ръководството на въоръжените сили Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски продължава със смените в ръководството на въоръжените сили. Той назначава генерал-майор Анатолий Бархилевич за нов началник на Генералния щаб на Украйна.

Бархилевич ще заеме мястото на Серхий Шаптала, който беше назначен на този пост още от преди войната да започне.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски описа новия ръководител на Генералния щаб като "опитен човек, който разбира задачите на тази война и целите на Украйна". Президентът уточни, че назначението е станало по препоръка на новия главнокомандващ на Украйна, Олександър Сирски, който зае поста си в четвъртък.

В първите си изказвания, откакто беше назначен за командващ въоръжените сили на Украйна, Сирски заяви, че страната трябва да промени и подобри методите си на водене на война, ако иска да победи нахлуващите руски войски.

Сирски заяви, че е необходимо "ясно и подробно планиране на действията на всички органи на военната администрация", като същевременно се обърне внимание на необходимостта от модерни оръжия от западните партньори на Украйна.

Рокадите в украинското военно ръководство идват в особен момент. Украйна се опитва да промени начина, по който мобилизира цивилни в армията. Все още не е ясно как уволнението на Залужний ще се приеме от самуте войници на фронта. Според някои международни наблюдатели смяната може да се отрази и в политически план, като влоши рейтинга на Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024