Зеленски нарече заплахите на Путин "кухи фрази" Снимка: © Getty Images

Володимир Зеленски заяви, че настъплението на украинските войски в руската Курска област показва, че заплахите на Кремъл за ответни действия са "кухи фрази".

Пред украински дипломати в понеделник президентът посочи, че някои западни партньори на страната са изтъкнали провъзгласените от Кремъл „червени линии“ като причина за ограничения в използването на оръжията им към територията на агресора Русия.

„Наивната, илюзорна идея за такива линии, която доминираше в анализите на някои партньори, се срина през последните дни. Ако тези партньори не бяха ограничили използването на оръжията с далечен обсег на действие, настъплението към Русия изобщо нямаше да е необходимо", каза Зеленски.

По думите му към този момент въоръжени сили на Украйна контролират повече от 1250 кв. км от територията на противника - общо 92 села.

На 6 август украинската армия изненадващо навлезе в Курската област и оттогава контролира части от района, включително стратегически важния град Суджа, където се намира център за доставки на газ за Западна Европа.

Това е най-голямата трансгранична офанзива на Украйна от началото на руската агресивна война през февруари 2022 г, а целта ѝ е Путин да бъде принуден да седне на масата за преговори.

Зеленски коментира и пленяването на руски войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с думите, че е "постигнато по-нататъшно попълване на обменния фонд за нашата страна“.

Докато украинските войски напредват на руска територия, ситуацията на фронтовата линия в източната част на Украйна остава трудна.

В понеделник украинските местни власти издадоха заповед за задължителна евакуация на семействата с деца от град Покровск, Донецка област, където все още живеят 53 000 души.

Киев съобщи, че руските сили напредват толкова бързо в това направление, че е наложително хората да напуснат града и други населени места в района.


Русия обяви извънредно положение в още един град


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024