Зеленски нарече руския обстрел над Одеса "варварство" Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия във "варварство", след като в събота ракети улучиха Одеса - само ден, след като двете страни постигнаха споразумение за освобождаване на износа на милиони тонове украинско жито.

12 часа след подписването на документите Москва обстрелва с две ракети "Калибър" пристанището на града, а още две бяха неутрализирани от противовъздушната отбрана. Одеса, Черноморск и Южне са черноморските пристанища, през които бе договорено безопасното изнасяне на стоката.

"Това доказва само едно - независимо какво Русия казва и обещава, ще намери начин да не го изпълни," казва Зеленски по време на среща с американски конгресмени, цитиран от Guardian.

Русия обстрелва пристанището в Одеса ден след споразумението за украинското жито

Обстрелът над Одеса бе осъден строго от НАТО, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Германия и Италия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира ситуацията с думите, че "тази атака поставя сериозно съмнение върху достоверността на поетия от Кремъл ангажимент."

"Русия носи отговорност за задълбочаването на глобалната продоволствена криза и трябва да спре агресията си," добавя той.

Британският външен министър Лиз Тръс посочва, че този развой е доказателство, че не може да се има доверие на руския президент Владимир Путин.

Турският министър на отбраната твърди, че от Москва са отрекли пред Анкара да имат каквато и да е връзка с ракетния обстрел, но в неделя говорителкта на руското МВнР Мария Захарова потвърди за атаката.

Русия и Украйна са значими световни износители на пшеница и в резултат на това войната покачи цените на храните в глобален план. Според Световната програма по прехраната възникналата криза е тласнала 47 милиона души към глад.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024