Русия обстрелва пристанището в Одеса ден след споразумението за украинското жито

Украинските Въоръжени сили съобщават, че пристанището на Одеса е обстрелвано с две руски ракети "Калибър" в събота преди обяд.

Още две ракети са неутрализирани от противовъздушната отбрана на Украйна.

Нападението се случва броени часове след като в Истанбул беше подписано споразумение за освобождаване на износа на милиони тонове украинско зърно.

Документите бяха подписани поотделно между Турция и представителите на Русия и Украйна, с участието на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш в изработването на споразумението.

Едно от условията на Украйна беше да се гарантира безопасността на черноморските пристанища и корабите, с които ще се изнася стоката.

Одеса беше една от точките, през които трябваше да се организира свободния износ на украинско зърно, наред с Черноморск и Южне.

До момента няма информация за броя на пострадалите хора при атаката.

"По-малко от 24 часа отне на Русия да организира ракетна атака срещу територията на Одеса, за да постави под въпрос споразумението и обещанията, които даде на ООН и Турция", пише говорителят на МВнР на Украйна Олег Николенко.

"Руската ракета е заплюването на Владимир Путин в лицето на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които положиха огромни усилия, за да се сключи споразумението - за което Украйна е благодарна. Ако Русия не се съобразява с постигнатото споразумение, тя ще носи пълната отговорност за задълбочаването на световната хранителна криза", казва още той.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш категорично осъди удара по пристанището в Одеса. Изпълнението на ангажиментите, поети от Русия, Украйна и Турция по отношение на износа на зърно трябва да бъдат задължително спазвани, се казва в негова позиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024