Зеленски показа емоционално видео пред Конгреса: "Не виждам смисъл в живота, ако не спася украинските деца" Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски изнесе реч пред американския Конгрес за втори път в рамките на две седмици. Той отправи емоционално послание и беше аплодиран от представителите на парламента в САЩ тази сряда.

„Не виждам смисъл в живота, ако не успея да предотвратя смъртта на още украински деца. Това е най-голямата ми грижа като президент на страната“, заяви 45-годишният политик.

Той се обърна към американския си колега Джо Байдън с думите: „Днес не е достатъчно само да сте лидерът на вашата нация. Надявам се да бъдете лидер на света. Това означава да сте лидерът на мира“.

Речта на Зеленски в 21-ия ден от началото на войната включваше видео, показващо кадри от мирните времена в Украйна, преплетени със снимки от разрушенията, дело на руските военни през последните 3 седмици. На фон вървяха звуци от цигулка и на екрана се появи надпис: „Това е убийство“.

Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви пред Зеленски, че САЩ изпитва „огромно уважение и адмирация за смелото лидерство“, което той показва. „Слава на Украйна“, каза тя няколко пъти.

„Не сме си помисляли да се предадем дори за секунда“, обърна се към конгресмените украинският държавен глава. „Русия атакува не само моята държава, а осъществи брутална офанзива срещу нашите ценности“.

Зеленски се върна назад към 11 септември 2001 г. и припомни как „невинни хора бяха нападнати“ в Америка. „Русия превърна небето над Украйна в източник на смърт за хиляди хора“, каза той и отново помоли НАТО да създаде зона, забранена за полети в украинското въздушно пространство. „Твърде много ли искаме?“.

Алиансът обаче отказва да изпълни тези искания, за да не рискува ескалация на напрежението спрямо Москва.

Зеленски изрази благодарност към САЩ и западните съюзници, но заяви, че Украйна „се нуждае от още подкрепа“ под формата на санкции срещу Русия, военна помощ и провизии.

„Всички американски компании трябва да напуснат незабавно руските пазари, защото те са заляти от нашата кръв. Мирът е по-важен от приходите“, смята президентът.

Междувременно Американското посолство в Киев съобщи, че руските военни са застреляли и убили 10 души в северния град Чернигов, докато те се редели на опашка за хляб. „Тези ужасяващи атаки трябва да спрат. Обмисляме всички налични опции, за да се стигне до поемане на отговорност за всякакви зверски престъпления в Украйна“, пишат в Twitter от представителството на Вашингтон в източноевропейската страна.


Тримата премиери при Зеленски: "Ако загуби Украйна, Европа ще е жалка версия на предишното си аз"

Кремъл ще активира нови военни сили след 1 април - Западът няма време за губене

Кремъл ще активира нови военни сили след 1 април - Западът няма време за губенеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023