Снимка: © Getty Images

"Украйна няма време да чака. Свободата не можеда чака. Когато тиранията нападне агресивно всичко, което поддържа мира в Европа, незабавно трябва да бъдат предприети действия" - това казва украинският президент Володимир Зеленски в последното си официално изявление. 

Според него следващото действие, което "всички демокрации и целият цивилизован свят" трябва да предприемат е да бъде въведено ембарго върху вноса на руски петрол:

"Тогава Русия ще усети санкциите. Това ще бъде аргумент, който да ги накара да търсят мир и да прекратят безцелното насилие," твърди държавният глава на отбраняващата се държава.

"Петролът е един от двата източника на самочувствие за Русия, на тяхното чувство за безнаказаност," продължава изказването си той, като посочва, че е нужно и постепенно прекратяване на вноса на природен газ. 

Миналата седмица страните-членки на ЕС одобриха петият пакет със санкции, в който влиза забрана за внос на вълглища от Русия

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за допълнителни наказателни мерки, включително "незабавно пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ с произход от Русия". Евродепутатите изискват действията срещу Беларус да бъдат равностойни, "за да се премахнат всички пропуски, позволяващи на Путин да използва помощта на Лукашенко, за да заобиколи санкциите."

Зеленски предупреди, че макар заплахата над столицата да е спаднала, в източните райони на държавата тя се покачва: "Ще бъде тежка битка, вярваме в победата си. Готови сме едновременно да се сражаваме и да търсим дипломатични пътища за прекратяване на войната." 

В днешния си доклад Генералният щаб на военните сили на Украйна съобщава, че страната е отблъснала осем руски атаки в районите Донецк и Луганск. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет