Зеленски призова за незабавно ембарго върху вноса руски петрол Снимка: © Getty Images

"Украйна няма време да чака. Свободата не можеда чака. Когато тиранията нападне агресивно всичко, което поддържа мира в Европа, незабавно трябва да бъдат предприети действия" - това казва украинският президент Володимир Зеленски в последното си официално изявление.

Според него следващото действие, което "всички демокрации и целият цивилизован свят" трябва да предприемат е да бъде въведено ембарго върху вноса на руски петрол:

"Тогава Русия ще усети санкциите. Това ще бъде аргумент, който да ги накара да търсят мир и да прекратят безцелното насилие," твърди държавният глава на отбраняващата се държава.

"Петролът е един от двата източника на самочувствие за Русия, на тяхното чувство за безнаказаност," продължава изказването си той, като посочва, че е нужно и постепенно прекратяване на вноса на природен газ.

Миналата седмица страните-членки на ЕС одобриха петият пакет със санкции, в който влиза забрана за внос на вълглища от Русия.

В четвъртък Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за допълнителни наказателни мерки, включително "незабавно пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ с произход от Русия". Евродепутатите изискват действията срещу Беларус да бъдат равностойни, "за да се премахнат всички пропуски, позволяващи на Путин да използва помощта на Лукашенко, за да заобиколи санкциите."

Зеленски предупреди, че макар заплахата над столицата да е спаднала, в източните райони на държавата тя се покачва: "Ще бъде тежка битка, вярваме в победата си. Готови сме едновременно да се сражаваме и да търсим дипломатични пътища за прекратяване на войната."

В днешния си доклад Генералният щаб на военните сили на Украйна съобщава, че страната е отблъснала осем руски атаки в районите Донецк и Луганск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024