Зеленски се възмути от отказа на НАТО да затвори небето над Украйна Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна с гневни думи към лидерите на НАТО заради решението на последната среща на алианса да не затваря въздушното пространство над Украйна.

Зеленски обяви, че единствената помощ от страна на НАТО за Украйна досега е било провеждането на процедура за закупуване на 50 тона дизелово гориво за страната - подкрепата с военни доставки се прави само от индивидуални държави.

"Днешната среща на НАТО беше слаба, объркана, среща, която показва, че не всички смятат битката за свобода за цел no.1 на Европа. Девет дни ние водим тежка война. Руснаците разрушават градовете ни, обстрелват хората ни, нашите деца, жилищните квартали, църквите, училищата. Унищожават всичко, което осигурява нормалния живот - човешкия живот - и искат да продължат. Знаейки, че новите удари и жертви са неизбежни, НАТО съзнателно все решение да не затваря небето над Украйна.

"Ние смятаме, че страните от НАТО сами създадоха наратива, че ако се затвори въздушното пространство над Украйна, ще се провокира пряка агресия на Русия срещу НАТО. Това е самохипноза на онези, които са слаби, неуверени вътрешно, независимо че може да притежават оръжие, което е в пъти по-силно от това, с което разполагаме", каза Зеленски в обръщението си.

Това решение на НАТО, посочи той, дава "зелена светлина" за продължаване на руските бомбардировки над украински градове и села.

"Трябва да мислите за хората, за човечеството. А за какво мислихте по време на срещата си? Всички хора, които ще загиват от днес нататък, ще умират и заради вас. Заради вашата слабост, заради вашето разединение", каза още той в емоционалната си реч към НАТО.

"Това ли е НАТО, което искахме? Това ли е алиансът, който градихте? Няма как да ни откупите с литри гориво за литрите кръв, които проливаме за нашата обща Европа, за общата ни свобода, за общото ни бъдеще", каза Володимир Зеленски.

Той благодари на всички държави, които подпомагат Украйна с доставки от първия ден на инвазията.

"Уверен съм, че ще помагат до победата. И затова не се чувстваме сами. Продължаваме да се борим, ще защитим нашата страна, ще освободим нашата земя. Благодарение на нашите герои", каза още той.

Украйна отблъсква атаката край Харков, хуманитарните коридори още са под въпрос

Как се натиска ядреното копче в Русия?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024