Зеленски смени министъра на отбраната след корупционно разследване

Украинският президент Володимир Зеленски обяви смяната на министъра на отбраната Олексий Резников, който оглавяваше ведомството още преди началото на руската военна инвазия.

На негово място ще бъде избран Рустем Умеров - 41-годишен бизнесмен и бивш депутат, представител е на етническите кримски татари, а от 2022 г. е председател на Фонда за държавното имущество на Украйна.

През пролетта на 2022 г. Умеров участваше в състава на украинската делегация по време на няколко неуспешни преговорни срещи с Русия, след като Путин започна войната срещу Украйна. Участвал е и в преговорите за размяна на пленници между двете страни.

Той е придружавал Володимир Зеленски и Олена Зеленска по време на техни посещения в Саудитска Арабия и ОАЕ през последната година.

"Олексий Резникой прекара над 550 дни от пълномащабната война. Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати за взаимодействие - както с военните, така и с обществото като цяло", казва Зеленски при обявяването на смяната.

Отстраняването на Резников беше очаквано в последните месеци, след като избухна скандал, свързан със съмнения за корупция при обществени поръчки в министерството и завишени цени при покупката на стоки за армията като храна и зимни униформи. Двама висши чиновници от МО бяха принудени да подадат оставка и им бяха повдигнати обвинения.

Умеров трябва да бъде одобрен от Върховната Рада, за да встъпи в длъжност. Очаква се това да стане още тази седмица.

По неофициална информация Олексий Резников може да получи нова позиция като посланик на Украйна във Великобритания.

Междувременно, Украйна съобщи за нова среднощна руска атака с дронове-камикадзе над Одеската област. Повечето от тях са свалени от ПВО, но в две общини има попадения върху гражданската инфраструктура и разрушени сгради.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024