Зеленски: Загинали са 31 000 войници, Украйна има нужда оръжия Снимка: © Screenshot

Общо 31 хиляди украински войници са загинали от началото на войната досега, обяви за първи път украинският президент.

Володомир Зеленски говори на пресконференция ден след като бяха отбелязани точно две години от нападението на Русия над Украйна и началото на пълномащабните бойни действия.

Държавният глава отказа да посочи колко са ранените, защото това би означавало "Русия да разбере колко души са напуснали бойното поле". По думите му жертвите от руска страна са 180 хиляди, а ранените - 500 хиляди.

Зеленски каза още, че в някои райони натискът на Русия се усеща, но от стратегическа гледна точка е по-важно да не бъдат изгубени човешки животи.

"Отговорът е прост - трябва да продължим работа с нашите партньори по отношение на вече договорената помощ и ако направим това, шансовете на Русия ще намалеят," обясни той.

По думите му Украйна не може да загуби "дипломатическата инициатива" и ще се опита да предложи мирен план, който да предаде на Русия.

Украинският президент каза, че се надява през пролетта да се проведе среща на върха в Швейцария, след което Украйна и партньорите ѝ да подготвят план, а след това да се проведе и втора такава среща извън Европа.

Той обаче отхвърли възможността да се преговаря директно с Русия.

"Нима е възможно да се говори с глух човек? Може ли да се говори с човек, който убива опонентите си? Въпросът е правен и политически. Ние ще предложим платформа, така че Путин да може да се съгласи, че е изгубил тази война и че това беше голяма грешка (за него малка), а за нас - трагедия," каза Зеленски.

Според него Украйна няма друга алтернатива освен "да победи в тази война", а най-тежко е било преди две години.

"Какво значи "Украйна губи"? Нас няма да ни има, няма да съществуваме. Но не ни отива такъв финал на борбата ни за живот," заяви украинският президент.

Зеленски изрази увереност, че руските войски могат да бъдат отблъснати, ако Украйна получи необходимото оръжие, в противен случай украинските бойци или ще трябва да изчакат на позиция, или да се оттеглят на 50-100 метра от съществуващи фронтови линии.

Данните за загиналите войници и цивилни по време на война са трудно проверими от независими източници. Руската страна за последен път обяви данни през септември 2022 г., когато твърдеше, че е загубила едва 5 937 военнослужещи. Анализатори на военните действия и други източници казват, че броят е в пъти по-голям. На 24 февруари независимите руски издания "Медуза" и "Медиазона" публикуваха мащабно изследване за загубите на страните в конфликта по време на войната. Авторите на проучването изчисляват, че от началото на войната преди 2 години до края на 2023 г. могат да бъдат потвърдени поне 75 000 загинали руски военнослужещи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024