Земеделският министър: ЕК щеше да ни глоби, ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна Снимка: © Screenshot

Разликата между Полша и България по повод забраната за внос на зърно от Украйна е, че Варшава е избрала да плаща глоби, докато София е избрала да се договори с Украйна. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев в интервю за bTV.

Думите му са във връзка със забраната за внос на зърно и други продукти от Украйна, която беше отменена както от българския парламент миналата седмица, така и от Европейската комисия. Тя обаче продължи да действа в три страни - Полша, Словакия и Унгария, които в петък обявиха собствени ограничения върху вноса на украинско зърно.

Според земеделския министър, ако България не беше отменили забраната, на страната е щяло да бъдат наложени глоби от Европейската комисия.

"Има много сериозна договореност между премиера на България и премиера на Украйна, че докато не се отработят механизмите за лицензиони режими на определени продукти с определени количества, от Украйна няма да влиза нищо. И днес не е влязъл нито един камион от там", заяви Вътев.

Той каза, че е знаел за решението на Министерски съвет за отмяна на забраната, но е останал изненадан, че предложението е било внесено за разглеждане директно в Народното събрание без преди това да бъде обсъдено в парламентарната комисия по земеделие.

"Това беше единствената изненада. Иначе, що се отнася до решението на Министерски съвет – знаех за него. Аз отстоявах позицията на България, заедно с петорката европейски държави, но в края на краищата има политически решения на по-високи ниво. Аз съм част от един колективен орган, какъвто е Министерски съвет", обясни министърът.

Вътев изтъкна още, че Украйна отдавна произвежда земеделска продукция и е една от най-големите производителки в Европа още преди войната.

"Нашите производители на олио ежегодно са купували слънчогледово семе в размер на 1 до 2 млрд. тона, така че няма нищо ново. В миналото не е имало нито един анализ, който да показва отклонение от качеството. От Украйна купува цяла Западна Европа", заяви той.

По повод протестът на българските зърнопроизводители Вътев е на мнение, че той е стартирал "искрено и неполитически", но определени лица се опитват да го използват за политически дивиденти на фона на предстоящите местни избори.

Министърът обяви още, че няма да подаде оставка, тъй като според него, това би означавало да избяга от отговорност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024