Земеделците искат Кирил Вътев да поведе протеста им пред МС Снимка: © Булевард България

Министърът на земеделието Кирил Вътев беше посрещнат със смесени реакции на протеста на зърнопроизводителите, които доведоха над 700 трактора край София.

Доскорошният му съветник Илия Проданов, който е представител на асоциацията на зърнопроизводителите, призова хората да изслушат Вътев, за да покажат, че "не сме терористи". Бившият земеделски министър и бивш депутат Венцислав Върбанов също беше сред хората, които обявиха Вътев за "един от нас", и заяви, че секторът първоначално останал много доволен от включването му в състава на кабинета.

"Ние се натоварихме с много големи очаквания, но нещата не се случиха. Хората не могат да търпят, защото комуникацията не е добра и защото тези решения бяха взети на тъмно. Затова митингът взе решение - нямаме против да се видим с министрите, но нека там да бъдат и лидерите на т.нар. сглобка", обяви Върбанов.

Друг участник в протеста директно покани Кирил Вътев да "излезе от неудобната ситуация" и да "тръгне пред нас заедно с исканията ни", когато представители на земеделците влязат в Министерски съвет за преговори.

Вътев се опита да обясни на присъстващите, че смята протеста им за справедлив, но и че войната в Украйна е довела до пълна промяна в България и 4-те останали държави от ЕС в непосредствена близост.

Вътев даде обяснения по три от петте искания на зърнопроизводителите, като каза, че парите за "пропаднали площи", обезщетения заради войната в Украйна и държавните помощи "de minimis" вече са освободени, но по част от тях се очаква одобрение и от Европейската комисия.

"Обстановката наистина е сложна. Много повече отколкото си я представяме. Имаме основание да се гледаме в очите, за да намерим правилните решения. За съжаление нито едно решение не предполагат моментален резултат", каза той, на което получи освирквания и викове "Оставка".

Най-негативна реакция последва след споменаването на това, че премиерът Николай Денков продължава да води преговори с украинското правителство заради зърнения внос.

След поредните освирквания, Кирил Вътев коментира, че земеделците не си помагат с отхвърлянето на диалога: "Сега съм тук, тук е и целият екип на министерството. Ако някой има поне малко възпитание, а вярвам, че всички имат повече, ще оцени какво е нашето отношение към вас. Всичко друго сме зарязали", каза още Кирил Вътев.

Той призова производителите да влязат в диалог с правителството, за да не се изпусне едномесечния срок, в който България може да определи ограниченията за бъдещия внос от Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024