"Жълтите жилетки" се завърнаха по улиците на Париж Снимка: © Getty Images

Активисти на движението "Жълти жилетки" отново се мобилизираха на протест по улиците на Париж след продължителна пауза по време на пандемията.

Полицията в Париж въведе предварителна забрана за събирания в района на "Шанз Елизе", Айфеловата кула, острова Ил дьо ла Сите и край резиденцията на министър-председателя, за да избегне евентуални разрушения, каквито се случваха при предишните протести. Шествията се събраха на алтернативни точки в града. Демонстрации има и в Марсилия, Тулуза, Лион, Лил, Нант, Ница и др.

Над 200 души бяха задържани към следобедните часове, като част от лицата са носели в себе си инструменти, ножове, дървени и метални прътове и др.

Около 15 ч. местно време избухна напрежение при събирането на две от протестиращите шествия. Полицията използва сълзотворен газ, докато част от демонстрантите започнаха да палят и обръщат контейнери за боклук.

Медиите показват и как трима маскирани мъже разбиват стъклата на автомобил, паркиран на улицата, през която минава протестът. Най-малко още една кола е изпочупена и опожарена.

Отделен протест се организира и от собствениците на нощни заведения в Париж, които недоволстват срещу забраната за работата им като част от мерките за справяне с Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024