Железопътен вагон - новата и най-голяма скулптура на Боб Дилън Снимка: © Getty Images

Боб Дилън откри официално своята най-голяма скулптура до момента във винарна във Франция и я кръсти "Железопътен вагон".

Произведението на изкуството е построено от седем тона желязо и е поставено на железопътни релси в "Шато ла Кост" в Прованс. Стените на вагона са изпълнени с мотиви на стълби, колела и инструменти.

По думите на Дилън той "представлява едновременно възприятието и реалността": "Всичкото това желязо е реконтекстуализирано, за да представлява мир, спокойствие и покой." За него творбата разполага с "огромна енергия" и "изобразява илюзията за пътуване, отколкото наблюдаването на такова".

Това е поредната метална конструкция на Дилън, който показа първите си трудове от този тип през 2013 година, когато в лондонската галерия Halcyon бяха изложени железни порти, кръстени "Mood Swings".

Друга негова порта бе закупена за 84,375 долара от американското правителство през 2019 година, за да бъде инсталирана в посолството на САЩ в Мозамбик. Големият разход бе посрещнат от множество критики.

Железниците са мотив, който може да бъде открит многократно в творбите на носителя на Нобелова награда за литература. Присъстват често в картините му, а ги споменава и в мемоара си "Хроники: Първа част".

"Виждал съм и съм чувал влакове от ранните си детски години. Гледката и звукът винаги са ме карали да чувствам сигурност. Големите товарни вагони, вагоните за желязна руда, пътническите влакове, вагоните Pullman. Нямаше място в града, в който израснах, на което поне за кратко през деня да не трябва да спреш, за да изчакаш влакът да мине."

Желязото също е обвързано с миналото му: "Покрай желязо съм цял живот, още от дете. Бях роден и отгледан в страната на желязната руда, където можеш да я дишаш и миришеш всеки ден," казва той през 2013 година.

Железниците се засягат и в текстовете на негови песни като "Slow Train" и "Train A-Travelin':

"There's an iron train a-travelin' / that's been a-rollin' through the years / With a firebox of hatrad and a furnace full of fears / If you ever heard its sound or seen its blood-red broken frame / Then you heard my voice a-singin' and you know my name"

"Железопътен вагон" е само един от проектите, които Дилън обяви през 2022, далеч от музиката. През ноември той ще публикува "Философията на модерната песен" - колекция от 60 есета, които почитат песни от музиканти като Елвис Кастело, Ханк Уилямс и Нина Симон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023