Снимка: © Getty Images

Боб Дилън откри официално своята най-голяма скулптура до момента във винарна във Франция и я кръсти "Железопътен вагон".

Произведението на изкуството е построено от седем тона желязо и е поставено на железопътни релси в "Шато ла Кост" в Прованс. Стените на вагона са изпълнени с мотиви на стълби, колела и инструменти.

По думите на Дилън той "представлява едновременно възприятието и реалността": "Всичкото това желязо е реконтекстуализирано, за да представлява мир, спокойствие и покой." За него творбата разполага с "огромна енергия" и "изобразява илюзията за пътуване, отколкото наблюдаването на такова". 

Това е поредната метална конструкция на Дилън, който показа първите си трудове от този тип през 2013 година, когато в лондонската галерия Halcyon бяха изложени железни порти, кръстени "Mood Swings".

Друга негова порта бе закупена за 84,375 долара от американското правителство през 2019 година, за да бъде инсталирана в посолството на САЩ в Мозамбик. Големият разход бе посрещнат от множество критики.

Железниците са мотив, който може да бъде открит многократно в творбите на носителя на Нобелова награда за литература. Присъстват често в картините му, а ги споменава и в мемоара си "Хроники: Първа част".

"Виждал съм и съм чувал влакове от ранните си детски години. Гледката и звукът винаги са ме карали да чувствам сигурност. Големите товарни вагони, вагоните за желязна руда, пътническите влакове, вагоните Pullman. Нямаше място в града, в който израснах, на което поне за кратко през деня да не трябва да спреш, за да изчакаш влакът да мине." 

Желязото също е обвързано с миналото му: "Покрай желязо съм цял живот, още от дете. Бях роден и отгледан в страната на желязната руда, където можеш да я дишаш и миришеш всеки ден," казва той през 2013 година.

Железниците се засягат и в текстовете на негови песни като "Slow Train" и  "Train A-Travelin':

"There's an iron train a-travelin' / that's been a-rollin' through the years / With a firebox of hatrad and a furnace full of fears / If you ever heard its sound or seen its blood-red broken frame / Then you heard my voice a-singin' and you know my name"

"Железопътен вагон" е само един от проектите, които Дилън обяви през 2022, далеч от музиката. През ноември той ще публикува "Философията на модерната песен" - колекция от 60 есета, които почитат песни от музиканти като Елвис Кастело, Ханк Уилямс и Нина Симон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия