Жена се шегува, че е купила картина шедьовър за 4 долара. Оказа се истина Снимка: © Bonhams Skinner

През 2017 г. жена, която събира антики, купува картина от магазин за стоки втора употреба. Произведението изглежда, че е с подписа на Н. К. Уайет - един от най-известните американски илюстратори на 20 век. Тогава жената се шегува, че артикулът на цена 4 долара всъщност може да е оригинална творба на твореца от Мейн и основоположник на фамилията художници Уайет.

Днес никой не се смее. Находката е прегледана и оценена от експерти, а този септември ще донесе на жената поне 250 хил. долара на търг.

Според специалистите от аукционната къща Bonhams Skinner, продавачът от мястото за стоки втора ръка несъзнателно е закупил произведението от друг магазин за стоки втора ръка, Savers (в Манчестър, Ню Хемпшир). Вероятно това е станало, докато е търсил рамки за повторна употреба. Според аукционната къща картината на Н. К. Уайет е била затрупана с предимно повредени плакати и принтове.

Н. К. Уайет - Жена се шегува, че е купила картина шедьовър за 4 долара. Оказа се истина

Така един ден бъдещата собственичка на случайната находка влиза в магазина и купува картината за 4 долара. Бързата проверка в интернет дали работата е известна, не дава никакъв резултат.

Произведението виси на стената в спалнята на жената в продължение на няколко години. По-късно тя я сваля и я прибира в килера. Преоткрива я през изминалия месец май, докато почиства дома си. Този път решава да публикува снимки на творбата във Фейсбук група, озаглавена "Things Found in Walls - And Other Hidden Findings“. Групата е посветена на „истории за неща, които сте намерили в стени, изровили сте в задния си двор, или сте открили в онази изоставена къща от другата страна на улицата срещу тази на баба ви“, според описанието.

Коментарите под публикацията карат жената да се свърже с Лорън Люис, бивш куратор, който работи с картини на три поколения от фамилията Уайет - Н. К. Уайет, неговия син Андрю Уайет и внука му Джейми Уайет. След като вижда картината лично, Луис е „99% убедена, че е автентична“.

„Произведението беше в забележително състояние, въпреки че имаше някои малки драскотини и се нуждаеше от повърхностно почистване. Имайте предвид, че никой от нас нямаше представа за "пътуването" му през последните 80 години“, коментира Луис.

През живота си Н. К. Уайет често създава корици за периодични издания и романи. Картината, обявена за продажба през септември, е едно от четири произведения, рисувани през 1939 г. за издание на книгата "Рамона“ на Хелън Хънт Джаксън. Тя е първоначално публикувана през 1884 г. За нея Уайет рисува младата героиня, която се изправя пред приемната си майка. На фон статуя на религиозна фигура се очертава между жените.

Според Bonhams Skinner само още една от четирите картини е открита. Специалистите от аукционната къща смятат, че издателската къща Little, Brown and Company може да е предала произведенията на редактор или на наследници на автора.

Рекордната сума на търг за работа от член на семейство Уайет бе отбелязана през 2022 г. по време на продажбата на колекция на съоснователя на Microsoft Пол Алън в Christie's, Ню Йорк. Тогава картината на Андрю Уайет Day Dream от 1980 г. беше продадена за над 23,2 милиона долара - сума седем пъти по-висока от първоначалната оценка от 3 милиона долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024