Жената на арестувания Медведчук поде кампания да го върне в Русия Снимка: © Getty Images

Съпругата на украинския олигарх Виктор Медведчук - Оксана Марченко - лансира странна схема за размяна на пленници, при която мъжът ѝ да бъде прибран в Русия.

Марченко предлага Украйна да пусне Медведчук на свобода, а в замяна на това Русия да освободи двама британски граждани, за които твърди, че са заловени в Донбас плен по време на войната.

Двамата британци са Ейдън Аслин (28 г.) и Шон Пинър (48 г.), като се смята, че са пленени на 12 април при обсадата на Мариупол. Аслин и Пинър сътрудничат на украинската армия още преди избухването на войната, един от тях е женен за украинка и е живял в Мариупол.

Виктор Медведчук беше арестуван на 12 април от украинските служби за сигурност, облечен в украинска военна униформа. Според разследващите - той е нарушил домашния си арест още през март и е планирал да избяга от страната през молдовското Приднестровие.

Още на следващия ден Володимир Зеленски предложи Медведчук да бъде предаден на Русия в замяна на пленени украински бойци.

От Кремъл обаче отказаха, като заявиха, че "Медведчук не е руски гражданин и няма отношение към войната в Украйна". Депутатът-милиардер е един от най-активните поддръжници на проруската политика в Украйна до началото на войната, като има и семейни връзки с Владимир Путин - руският президент е кръстник на неговата най-малка дъщеря.

Жената на Медведчук успя да се прехвърли в Москва след началото на военните действия.

Киев запорира имуществото на Виктор Медведчук - в активите му има и парцели в Несебър, Поморие и Царево

Единствената официална реакция на обръщението ѝ за размяна на пленниците дойде от говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова, която нито отхвърля, нито приема тази възможност. Вместо това Захарова провокира реакция от страна на британските власти във връзка с данните за задържаните техни граждани.

"Борис Джонсън, който неотдавна посети Киев, вероятно е наясно със съдбата на поданиците на кралското величество", пише Захарова. "Няма да се забави с отговора си. А Лиз Тръс (външният министър на Великобритания) да разкаже какво всъщност са правили там британците", пише Захарова.

В събота следобед Оксана Марченко отправи и още едно видеопослание - този път насочено към коронования принц на Саудитска Арабия - с молба да помогне за размяната на британските пленници за нейния съпруг.

Казусът около Виктор Медведчук въвлече изненадващо и певеца Филип Киркоров, който се оказа близък приятел на олигарха. В Instagram Киркоров обвинява Зеленски, че е арестувал проруския политик, заради "различните му възгледи" (Медведчук е разследван за държавна измяна), и настоява за "човешко отношение" към него.

Коментарът му e последван от доста критични мнения, които питат естрадния музикант защо досега не се е обявил в подкрепа на украинския народ, който "те носеше на ръце и пълнеше залите", и защо не заема същата позиция по отношение на друг политически затворник - Алексей Навални в Русия.

"Филип, мълчеше, мълчеше, а по-добре да беше продължил да мълчиш. Само това ли те възмути от целия ужас, който се случва?", пита една от последователките му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024