Българският филм "Жените наистина плачат" е избран в селекцията за Европейските филмови награди, които ще се проведат по-късно тази година.

Филмът на Мина Милева и Весела Казакова е сред 30 продукции, които ще се борят за отличието, с което се награждават най-големите постижения в европейското кино. Това е втората номинация за тях, след като първият им филм "Котка в стената" беше сред подбраните филми през 2020 г.

"Жените наистина плачат" с участието на Мария Бакалова дебютира на кино фестивала в Кан през юли миналата година и получи добри отзиви от критици и публика.

"Жените наистина плачат" - глътка свеж въздух за българското кино "Жените наистина плачат" - глътка свеж въздух за българското кино

За Европейските филмови награди могат да кандидатстват само европейски игрални филми, които, наред с други критерии, са имали първата си официална прожекция между 1 юни 2021 г. и 31 май 2022 г. и са от европейски режисьор.

През следващите няколко седмици членовете на Европейската филмова академия ще започнат да гледат избраните филми и след окончателното обявяване на всички филми ще гласуват за номинациите в категориите за най-добър "Европейски филм", "Режисьор", "Актьор", "Актриса" и "Сценарист", както и за номинациите в категория "Европейски документален филм".

Въз основа на гласовете на участващите членове събралите най-много гласове претенденти ще бъдат оповестени публично през ноември, а победителите ще станат ясни по време на церемонията по награждаването, която ще се проведе на 10 декември тази година в Рейкявик, Исландия.

В първата част от обявените претенденти в селекцията се открояват имената на Педро Алмодовар, Кенет Брана, Микеланджело Фрамартино и редица други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер

Директорът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен 3 дни след изборите

Даскалов: "Връщането на старите корупционни схеми започна"