Живко Коцев оттегли оставката си като главен секретар на МВР (Обновена)

Главният секретар на МВР Живко Коцев обяви, че оттегля оставката си, която, по думите му, е била провокирана и подадена "под огромен психологически и морален натиск".

"Срещу мен седи огромна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист. Очаквам в следващите дни тази кампания да добие невиждани мащаби и да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко", каза той на брифинг на Министерския съвет.

Това е първата му публична поява от оставката в четвъртък сутрин. В същия ден МВР разпространи и писмена позиция, за която се твърдеше, че е на самия Коцев.

Премиерът в оставка Николай Денков разказа, че се е принудил да поиска от председателя на ДАНС Пламен Тончев да обясни къде е Живко Коцев, след като вчера никой не е имал връзка с него: "Нямаше връзка с него, защото му бяха взели телефона. В края на краищата успяхме да установим контакт и да се видим".

"Забелязах, че моята оставка от МВР бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя. Защото тук не става вече въпрос само за мен, а за цялата държава, всички български граждани, на които трябва да осигурим спокойствие, ред и стабилитет", каза той.

Малко по-рано Димитър Главчев обяви, че оставката на Коцев е наклонила везните към избора на Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи.

"Представете си след професионалното, МВР да остане и без политическото си ръководство в лицето на министъра, ако го сменим? Не мога да поема такава отговорност, а най-важното за служебното правителство е да организира честни избори“, оправда се Главчев пред медиите, а по-рано и пред Румен Радев.

Премиерът Николай Денков заяви, че в разговор с него Коцев е обяснил, че е подал молба за напускане под натиск както на министъра, така и много високопоставени хора в прокуратурата.

Денков каза, че в тази ситуация няма да придвижи внесената оставка към президентството. Той е разговарял с Румен Радев и го е информирал за ситуацията: "Президентът знае, че при тези обстоятелства не е редно". По закон държавният глава подписва указ за назначаване или освобождаване на главния секретар на МВР.

Коцев обясни, че на 3 април е бил поканен, за да съдейства на образувано наказателно производство, като се е явил в Комисията за противодействие на корупцията и в прокуратурата във връзка с разследването в Агенция "Митници".

Потвърди, че са били претърсени кабинетът и домът му, а в четвъртък, когато не е имало връзка с него, също е оказвал съдействие на разследващите и след това е изпълнявал служебните си задължения.

"Но това, което се твърди за колосални парични средства и други нелепи твърдения, не отговоря на истината", каза Коцев по повод публикации в определени сайтове (които не е назовавал).

Коцев отказа да отговори на въпрос от кого точно е бил заплашван, както и да даде повече информация - заради продължаващото наказателно производство.

"Той в момента е в ситуацията, в която трябва да внимава какво казва, защото всичко, което каже, може да бъде използвано срещу него," обясни премиерът в оставка Николай Денков.

Той припомни, че отдавна е снел доверието си от Калин Стоянов, но не го е уволнил като министър, защото това става с решение на Народното събрание.

Денков поиска оставката на Стоянов още при полицейското насилие над граждани по време на протестите срещу ръководството на Българския футболен съюз. Тогава ГЕРБ и ДПС - в лицето на лидерите им Бойко Борисов и Делян Пеевски, се застъпиха за министъра и до неговата смяна не се стигна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024