Снимка: © Getty Images

Започването на преговори със Северна Македония и Албания е геополитически приоритет на Европейската комисия. Съюзът ще продължи да разговаря с България, за да получи нейното одобрение за приемането на Скопие в ЕС, заяви върховният представител на блока за външната политика Жозеп Борел.

„Ще продължим да говорим (с България), докато този въпрос не бъде решен“, каза той по време на посещението си в столицата на Северна Македония този понеделник.

Той каза, че ЕС трябва да започне официални преговори за присъединяването на Северна Македония и Албания възможно най-скоро, за да се подобри сигурността и отбраната на Балканите.

„Северна Македония и целият този регион са стратегически приоритет за нас. Ние сме ангажирани да превърнем европейската перспектива в реалност“, каза Борел след среща с министър-председателя на страната Димитър Ковачевски.

Според топ дипломата на ЕС - руската инвазия в Украйна, която започна миналия месец, е момент за „съживяване на процеса по разширяване“ на ЕС. Той заяви, че ще бъдат предложени и мерки за засилване на сигурността и отбраната на страните от Западните Балкани.

„Надявам се, че това е момент на пробуждане за Европа. Това е моментът да преосмислим процеса на разширяване, за да закрепим здраво Западните Балкани към ЕС”, каза още той.

Ковачевски също изтъкна важността за включването на Северна Македония в ЕС и разширяването на блока към Западните Балкани.

„С моя колега, министър-председателят на България, изградихме нови принципи на сътрудничество, изграждаме мостове на приятелство, отваряме нови възможности и свързваме двете страни. Това е правилният начин да се стигне до решение на спора“, коментира Ковачевски.

София и Скопие спорят по проблеми, свързани с езика, общата история на двете страни и гарантирането на правата на македонските българи в Конституцията на Северна Македония. През 2020 г. България наложи вето за започването на преговори за членство на Северна Македония в ЕС. Възстановяването на двустранните отношения между двете балкански държави е във фокуса и на двете правителства, след като бяха създадени 5 работни групи и бяха подписани няколко меморандума.

Премиерът на Северна Македония пристигна в България, 4 от работните групи вече са формирани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г.

В същото време има голям ръст и при хората, достигащи крайна бедност

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия