Снимка: © БНТ

Българското национално радио защити журналистката Силвия Великова, след като евродепутатът Александър Йорданов я нарече „махленска клюкарка“.

Великова взе интервю на представителя на СДС на 6 декември в предаването „Политически НЕкоректно“ в програма „Хоризонт“ и притисна Йорданов да каже защо е влязъл в листата на ГЕРБ, както и да отговори на въпроса дали не си е „затворил очите“, за да продължи напред в политиката. След това евродепутатът я нарече в публикация във Facebook „невъзпитана журналистка“, която повтаря „няколко опорни точици“ и задава „тъпи въпроси“.

Журналистите от БНР винаги са били с подчертано будна съвест и са реагирали на подобни твърдения. Редколегията на програма „Хоризонт“ излезе с официална позиция по случая:

„Журналистите в програма „Хоризонт“ на БНР не задават удобни въпроси и не работят с „опорни точици“. Верни сме на слушателите си, а не на силните на деня. Нашият стил е смелата и свободна журналистика, а коректив ни е единствено истината. Категорично отхвърляме опитите на недоволния от интервюто си в „Политически НЕкоректно“ евродепутат Александър Йорданов да дискредитира водещата Силвия Великова“.

„За съжаление, той не е единственият, който иска удобни въпроси и ПР-ски монолози в ефира. На него и на всички, които смятат, че медиите трябва да са послушни и късогледи, напомняме, че макар и на 111-то място по свобода на словото, българската журналистика е кучето-пазач на обществения интерес, а у нас той все по-рядко съвпада с политическия“, гласи позицията на БНР.

След като участва в предаването на Великова, Йорданов написа във Facebook: „Дадох интервю на крайно невъзпитана журналистка, за което съжалявам. Повтаряше като развален грамофон няколко опорни точици. Поведението ѝ бе на махленска клюкарка. Но няма как, уважавам Националното радио и заради неговите слушатели приех да отговарям на тъпите ѝ въпроси“. По-късно той изтри публикацията, но пусна и втори пост по темата: „Лайкучката не хапе, а ухае!“ – казал го е поетът. Има журналистки, които ни убеждават, че не е така“.

Поводът за интервюто беше 31-ата годишнина на СДС, а евродепутатът се опита да води монолог по темата. Великова, която е една от най-добрите журналистки в националното радио, опитваше да го прекъсне, но той не ѝ позволи няколко пъти.

В началото тя попита Йорданов дали той има вина за това днес СДС да е „само спомен“, а това подразни евродепутата. „СДС не е спомен, в момента е политическа реалност“, отговори той. Когато тръгна да обяснява защо са се явили на изборите с ГЕРБ и кои други политически партии какви коалиции са сформирали, Великова го попита: „Нали няма да бъде монолог?“. А Йорданов продължи: „Не ме изслушвате“.

Тя попита евродепутата дали ако не е бил шести в листата на ГЕРБ, СДС щеше да има депутат в европейския парламент. „Вие ползвате инерцията на една управляваща партия“, каза журналистката. А Йорданов отвърна: „Не разбирам какво искате да кажете – че е лошо, че сме се обединили с ГЕРБ? Че аз съм станал евродепутат? Какъв ви е въпросът?“. Великова посочи, че това не може да бъде отчитано като победа на СДС, а Йорданов отказа да отговори, използвайки само лаконичното: „Това е минало“.

„За да вървиш напред в политиката, трябва да си държиш добре затворени очите“ – ваш цитат е, нали си го познавате?“, попита журналистът от БНР. „За съжаление, така беше в България“, отговори Йорданов. Последва нов въпрос: „За какво си затворихте очита, когато се съгласихте да влезете в една листа на една партия с премиера Борисов по отношение на когото през годините бяхте давали неособено…“. Тук Йорданов прекъсна Великова с упрек, че скача от въпрос на въпрос. А после тръгна да прави разбор и анализ на десните партии, избягвайки конкретни отговори.

Евродепутатът сериозно изнерви Великова, която обяви, че го е поканила не да прави монолог, защото никой не печели от това. „Време е да зададете един умен въпрос. Дайте един и ще ви отговоря“, отвърна Йорданов. А след като журналистът му каза, че не той трябва да оценява въпросите ѝ, членът на СДС отговори: „Умните въпроси винаги ги уважавам и отговарям“.

Тя припомни на Йорданов за това, че през 2018 нарече премиера Борисов „мимикрия“. Попита го дали още мисли така, при положение че от евроизборите насам СДС се явява на избори заедно с ГЕРБ. „Нямам спомен, възможно е това да съм казал, аз съм казал за 30 години много неща. Вие ако ги вадите от контекста, значи това е доста подло“, каза Йорданов.

На въпрос защо защитава партия ГЕРБ, той каза, че каузата на СДС от самото ѝ начало е БСП да не управлява, а в момента партията на Борисов е единствената, която може да спре социалистите.

Интервюто продължи с още въпроси, на които Йорданов избягваше конкретни отговори, а накрая Великова сподели, че се надява, че е успял да обясни на слушателите поне защо СДС днес е такава партия, каквато е.

Александър Йорданов е роден през 1952 г. във Варна. В края на 70-те работи като журналист и литературен критик на свободна практика. Бил е главен редактор на седмичника за политика и култура „Век 21“ – от 1990 до 1998 г. А после влиза в политиката и става председател на 36 Народно събрание (1992-1994). Председател е на Радикалдемократическата партия от 1993 до 2000, след което е зам.-председател на СДС.

Бил е извънреден и пълномощен посланик в Полша от 1998 до 2001, а след това едновременно в Литва, Латвия и Естония. От 2001 до 2005 е посланик в Република Македония. Евродепутат е от 2019 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос